Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kažimír prezentoval v Prahe opatrenia vlády v boji s daňovými únikmi

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Kažimír svojich kolegov informoval, že jeho rezort sa na boj s daňovými únikmi zameriava dlhodobo.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Zlepšenie spolupráce v boji s daňovými únikmi bolo témou dnešného summitu ministrov financií krajín V4 a Nemecka v Prahe. Slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) odprezentoval praktické skúsenosti a výsledky, ktoré dosiahla finančná správa na Slovensku.

Kažimír svojich kolegov informoval, že jeho rezort sa na boj s daňovými únikmi zameriava dlhodobo. Priblížil, že na začiatku bol boj proti daňovým únikom postavený na represii, postupne sa však do praxe dostávajú opatrenia z akčného plánu. Tiež uviedol, že ministerstvo financií a finančná správa v tomto smere úzko spolupracujú aj s políciou, prokuratúrou. Ministrov okolitých krajín informoval o vytvorení takzvanej daňovej kobry v roku 2012, ktorej úlohou je odhaľovať zločiny spojené s daňovými únikmi.

V minulom roku sa taktiež rezort zameral najmä na úniky pri dani z pridanej hodnoty (DPH) a bolo prijatých množstvo opatrení, ktoré pre štátnu pokladnicu znamenali podľa rezortu financií zlepšený výber daní a zastavenie poklesu efektívnej daňovej sadzby, ktorá klesala od roku 2005 do roku 2012. "Za Slovenskú republiku preto môžem zodpovedne vyhlásiť, že v ostatných rokoch sme v boji proti daňovým podvodom úspešní. A budeme radi, ak naše úspechy poslúžia ako inšpirácia pre partnerské krajiny a aj tie budú v boji proti daňovým únikom rovnako úspešné," uviedol po stretnutí minister financií Peter Kažimír.

V boji proti daňovým únikom chce Slovensko pokračovať aj naďalej, a preto je podľa ministra nevyhnutná dôsledná spolupráca aj s okolitými krajinami.

Ministri do Českej republiky pricestovali na pozvanie českého ministra financií Andreja Babiša.