Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Prísne pravidlá majú platiť pre všetky krajiny eurozóny

Zo 128. schôdze vlády SR 15. októbra 2014 v Bratislave. Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z analýzy Európskej komisie vyplinulo, že viacerí členovia eurozóny pripravili rozpočty, ktoré nie sú v súlade s Paktom stability a rastu.

Bratislava/Brusel 28. novembra (TASR) - Prísne európske rozpočtové pravidlá majú fungovať pre všetkých, teda aj pre veľké a silné štáty. Myslí si to minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Jasne trváme na tom, že ak majú fungovať pravidlá, majú fungovať pre všetky krajiny eurozóny. Nielen pre menšie a slabšie, ale aj pre silnejšie," uviedol dnes v reakcii na hodnotenie návrhov rozpočtov zo strany Európskej komisie (EK). Z jej analýzy vyšlo, že viacerí členovia eurozóny pripravili rozpočty, ktoré nie sú v súlade s Paktom stability a rastu.

Viaceré krajiny eurozóny sa tak podľa Kažimíra dostali do "podmienky" a do jari budúceho roka musia prísť s opatreniami. "Sú vyzvané na prijatie jasných opatrení, ktoré znížia riziká ich rozpočtov z pohľadu plnenia cieľov, ktoré sú zaviazané plniť," zdôraznil šéf rezortu financií. Slovensko medzi ne nepatrí, keďže bolo zaradené do skupiny krajín s bezproblémovým rozpočtom.

Komisia začiatkom marca 2015 preskúma situáciu vo Francúzsku, Taliansku a Belgicku. Urobí tak v súvislosti s finalizáciou zákonov o rozpočte a očakávaným spresnením programov štrukturálnych reforiem, ktoré vlády týchto troch krajín ohlásili 21. novembra. Tieto tri členské štáty sa zaviazali začiatkom roka 2015 prijať a uskutočniť štrukturálne reformy na podporu rastu, ktoré by mali priaznivo vplývať na udržateľnosť verejných financií.

"Začiatkom marca sa rozhodneme, či sú potrebné ďalšie kroky v rámci Paktu stability a rastu EÚ. Dovtedy budeme mať jasnejšiu predstavu o tom, či vlády plnia svoje reformné záväzky. Je v záujme eurozóny, aby tak robili. Každý sa musí podieľať na posilnení hospodárskeho oživenia," konštatoval dnes eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.