Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Budeme sa snažiť splniť rozpočtové ciele, sľúbil Peter Kažimír

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom, prečo MF SR zhoršilo odhad vývoja deficitu z pôvodných 2,64 % HDP na dnešných 2,93 % HDP, je aj prechod na metodiku ESA 2010 pri vykazovaní údajov o národných účtoch.

Bratislava 1. októbra (TASR)- Podľa najnovšieho odhadu rezortu financií deficit Slovenska by mal v tomto roku dosiahnuť úroveň 2,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Snažíme sa vidieť veci reálne. Napriek dobrému výberu daní nebude jednoduché dosiahnuť výsledok, ktorý sme si stanovili. Úroveň 2,93 % HDP je odklon, ktorý ale považujem za zvládnuteľný," skonštatoval dnes po skončení rokovania vlády šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Dôvodom, prečo MF SR zhoršilo odhad vývoja deficitu z pôvodných 2,64 % HDP na dnešných 2,93 % HDP, je aj prechod na metodiku ESA 2010 pri vykazovaní údajov o národných účtoch. "Priťažujúce okolnosti sú metodické záležitosti Eurostatu, korekcie vo výške 80 miliónov eur (pochybenia pri eurofondoch, pozn. TASR), ako aj hospodárenie obcí. Ale sme naozaj niekde za polovicou roka. V roku 2012, 2013 sme zvládli zložitejšie situácie," uviedol Kažimír s tým, že pred rokom viacero ľudí spochybňovalo, že vláda dosiahne trojpercentý výsledok pri deficite. "Dnešné číslo za rok 2013 je hlboko pod 3 percentami. Takže, ja si myslím, že z tohto pohľadu sme kredibilní," povedal minister.

Preto je presvedčený, že aj v tomto roku sa vláde podarí splniť rozpočtové ciele. "Pevne verím, že výsledok bude lepší a budeme sa snažiť, aby sme cieľ splnili. Zatiaľ sme ho vždy splnili. Sme v období, keď dvíhame efektivitu výberu daní. Pri platnej legislatíve vyberáme viac, a to je preto, že stúpa disciplína platenia daní a odvodov a zlepšuje sa makroekonomické prostredie," podotkol šéf rezortu financií.

Za zhoršenie odhadu vývoja deficitu si však MF SR vyslúžilo kritiku od podpredsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet Jozefa Kollára. Podľa neho sa ministrovi vymykajú verejné financie spod kontroly. "Minister Kažimír dostane naše verejné financie na konci roka len sedem stotín percenta pred trestnú lavicu režimu nadmerného deficitu, z ktorej sme len nedávno zutekali. A keďže len kúzelník dokáže manévrovať s deficitom na úrovni stotín percenta, celkom rýchlo sa tam môžeme vrátiť. Porušili by sme záväzky z európskej fiškálnej zmluvy a pokračovalo by zaťahovanie dlhovej brzdy," uviedol v správe pre médiá Kollár.

Podotkol tiež, že štát vyberie na daniach a odvodoch o približne 795 miliónov viac, ako predpokladal v rozpočte verejnej správy. "Aj bez zmeny metodiky štát vyberie od firiem a od ľudí v tomto roku o takmer 530 miliónov eur viac, ako predpokladal v rozpočte," doplnil Kollár. A to podľa neho nie je konečná suma. "Už o pár týždňov bude schválená novela zákona o dani z príjmu, ktorá zoberie občanom a firmám ďalších 265 miliónov eur v budúcom roku a po 300 miliónov v rokoch 2016 a 2017," tvrdí Kollár.