Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Slovenská ekonomika bude v tomto roku rásť o 4 %

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Zvoľnenie ekonomiky prichádza so slabnúcim dopytom v zahraničí, no nová automobilová výroba a trh práce by podľa Ministerstva financií (MF) SR mali ekonomiku podporiť.

Bratislava 4. februára (TASR) - Slovenská ekonomika má vrchol expanzie za sebou a po vlaňajšom raste o 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) sa jej tempo rastu v tomto roku zníži na 4 % HDP. Informovalo o tom v pondelok v svojej najnovšej prognóze Ministerstvo financií (MF) SR. Odhad rastu HDP revidovala na 4,2 % v minulom týždni aj Národná banka Slovenska. Napriek tejto revízii bude rast HDP v roku 2019 jedným z najvyšších v EÚ.

"Na základe dnešného vnímania vecí odhadujeme, že vrchol ekonomického cyklu sme na Slovensku mali v roku 2018," povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Najnovší odhad podľa neho ovplyvnili najmä externé vplyvy, okrem iného revízia rastu HDP Nemecka na jedno percento či obavy z protekcionizmu a obchodných vojen. Ďalšími rizikami sú podľa Kažimíra aj spôsob odchodu Británie z EÚ či vývoj ekonomík niektorých krajín EÚ. Kažimír nepredpokladá, že by táto prognóza a vývoj ekonomiky mal zásadný vplyv na predpokladaný vyrovnaný štátny rozpočet.



Zvoľnenie ekonomiky prichádza so slabnúcim dopytom v zahraničí, no nová automobilová výroba a trh práce by podľa Ministerstva financií (MF) SR mali ekonomiku podporiť. Nepriaznivý vývoj zahraničného dopytu sa odzrkadlí na exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorú však čiastočne podporí pokračujúci nábeh výroby v spoločnostiach Volkswagen a Jaguar Land Rover.

Vláda ešte na jeseň predpokladala rast slovenskej ekonomiky na úrovni až 4,5 %. Vyšší odhad rastu, na úrovni 4,1 % HDP, uvádzala pre Slovensko aj Európska komisia.

Podľa prognózy MF bude slovenská ekonomika v roku 2020 rásť o 3,7 % a v roku 2021 sa začne ekonomika približovať k svojmu dlhodobému potenciálu a zvoľní pod tri percentá medziročného rastu.