Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Slovensko má za sebou jednu z najlepších jarí od krízy

Tlačová konferencia pri príležitosti podpisu memoranda medzi podpredsedom vlády a ministrom financií SR Petrom Kažimírom a neziskovým sektorom zastúpeným predsedom Komory neziskových organizácií Marcelom Zajacom sa uskutočnila v utorok 5. mája 2015 v kaviarni Dobre&Dobré na Klobučníckej ulici v Bratislave. Téma: Dohoda na modeli asignovanej dane. Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Slovenská ekonomika má za sebou jar, ktorá je z hľadiska výsledkov zamestnanosti, ekonomického rastu či domáceho dopytu asi najlepšou od začiatku krízy v roku 2009.

Bratislava 5. mája (TASR) – Slovenská ekonomika má za sebou jar, ktorá je z hľadiska výsledkov zamestnanosti, ekonomického rastu či domáceho dopytu asi najlepšou od začiatku krízy v roku 2009. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Kažimír takto zareagoval na najnovšiu prognózu Európskej komisie (EK), ktorá Slovensku odhaduje na tento rok rast hospodárstva na úrovni 3 % a v budúcom roku jeho zrýchlenie na 3,4 %.

Podľa ministra financií sa potvrdzuje aj charakteristika rastu slovenskej ekonomiky, keďže niekoľko mesiacov po sebe je motorom ekonomiky domáca spotreba. "Je z podstaty bezpečnejším motorom ako samotný zahraničný dopyt," zdôraznil Kažimír. Na Slovensku, ale aj v zahraničí si pritom podľa neho všetci uvedomujú riziká, ktoré sú prítomné a sú predovšetkým geopolitického charakteru.

Kažimír tiež pripomenul, že EK vníma pozitívne odpočítateľnú položku Slovenska pri zdravotných odvodoch, ktorá je nasmerovaná pre nízkopríjmových zamestnancov. Zároveň doplnil, že vláda plánuje prijať rozpočet na budúci rok s deficitom 1,93 % HDP. "Prvýkrát v histórii by sme chceli prijímať štátny rozpočet s deficitom pod 2 %," dodal minister. Toto je podľa neho dôkaz, že štát zotrvá na ceste k vyrovnanému hospodáreniu, ktoré je podľa neho stále možné dosiahnuť v roku 2017.

"Teším sa z týchto informácií, pretože sa tým len potvrdzuje, že súhrn vonkajších faktorov a veľmi ofenzívnej vládnej politiky prináša úspechy. Ak sa naplní prognóza EK a naozaj budúci rok budeme druhá najrýchlejšie rastúca ekonomika v rámci EÚ, to hovorí za všetko," reagoval na aktuálnu prognózu komisie premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyzdvihol, že rast nad úrovňou 3 % pozitívne vplýva na tvorbu pracovných miest. Zároveň to podľa premiéra vytvára vláde SR priestor na realizáciu projektov, na ktoré možno v čase ťažkej konsolidácie verejných financií nebol dostatočný priestor.