Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Slovensko prispeje do EFSI sumou do výšky 400 miliónov eur

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Rozvoj investícií podporí Slovensko príspevkom do Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI).

Bratislava 15. júna (TASR) – Rozvoj investícií podporí Slovensko príspevkom do Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Oznámil to dnes podpredseda a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) na konferencii Slovensko-rakúskej obchodnej komory a Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku "Ako naštartovať investície na Slovensku a v EÚ" v prítomnosti podpredsedu EK zodpovedného za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena a podpredsedu EK pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča.

"Slovensko vníma investičný plán pre Európu, konkrétne Európsky fond pre strategické investície ako krok správnym smerom. Preto sa aj Slovenská republika rozhodla, že prejaví formu dôvery v tento projekt tým, že sme ochotní prispieť do EFSI do výšky 400 miliónov eur prostredníctvom Slovenského investičného holdingu (SIH) a Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB)," priblížil minister.

Pripomenul, že SIH sa skladá z niekoľkých tematických podfondov. Tie budú investovať v oblastiach, ako je energetická efektívnosť budov, prístup k financovaniu malých a stredných podnikov vrátane startupov, budovanie infraštruktúry, či nakladanie s odpadmi a podobne. "Môžeme s uspokojením konštatovať, že SIH je jednou z najvyspelejších štruktúr tohto charakteru na národnej úrovni v celej EÚ," dodal Kažimír.

Katainen ocenil konštruktívny prístup SR a zároveň konštatoval, že Slovensko je siedmou krajinou EÚ, ktoré už verejne oznámilo spolufinancovanie EFSI prostredníctvom svojej národnej financujúcej platformy. "V EÚ je síce množstvo likvidity, chýba však rizikový kapitál na naštartovanie investícií," doplnil.

Šefčovič víta dnešné rozhodnutie, že SR prispeje k Investičnému plánu pre Európu sumou do 400 miliónov eur. "Slovensko je stabilným prostredím pre investície. Investičný plán pre Európu poskytuje vhodné príležitosti pre obchodné spoločnosti, ako aj verejno-súkromé partnerstvá, a to najmä v oblasti energetickej efektívnosti a infraštruktúry, bez ohľadu na to, či ide o infraštruktúru energetickú, dopravnú alebo digitálnu," podotkol.

EFSI je základným prvkom Investičného plánu pre Európu s rozpočtom 315 miliárd eur. Slovensko je po Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Taliansku, Luxembursku a Poľsku siedmou krajinou, ktorá prispeje na plán ešte predtým, než EFSI začne fungovať. Politickú dohodu o EFSI dosiahli zákonodarcovia EÚ 28. mája 2015, čo je štyri a pol mesiaca po tom, ako EK 13. januára prijala legislatívny návrh. Členské štáty ho jednomyseľne schválili 10. marca a EP ho odhlasoval vo výbore 20. apríla. Očakáva sa, že ministri financií schvália nariadenie na zasadnutí Rady ECOFIN 19. júna a plenárne hlasovanie EP o nariadení je v súčasnosti naplánované na 24. júna. To EFSI umožní, aby podľa plánu začal fungovať od septembra 2015