Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Na viazanie výdavkov v objeme 300 mil. eur sme pripravení

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír počas tlačovej konferencie 2. januára 2014 v Bratislave. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Vláda je viazaná ústavným zákonom tiež predložiť na budúci rok rozpočet, v ktorom bude výdavková časť až na výnimky totožná s tohtoročným rozpočtom.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Slovenskej vláde pribudnú nové povinnosti. Keďže dlh Slovenska za minulý rok dosiahol viac ako 55 % hrubého domáceho produktu (HDP), ministerstvo financií musí od budúceho mesiaca viazať rozpočtové výdavky znížené o náklady na obsluhu dlhu o 3 %. Nariaďuje to zákon o dlhovej brzde.

"Viazanie časti výdavkov v roku 2014, čo sa udeje 15. mája, bude v objeme asi 300 miliónov eur, s čím rátame a sme na to pripravení," uviedol dnes po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Vláda je viazaná ústavným zákonom tiež predložiť na budúci rok rozpočet, v ktorom bude výdavková časť až na výnimky totožná s tohtoročným rozpočtom. "Znamená to zmrazenie objemu časti výdavkov," priblížil Kažimír s tým, že spustenie tohto sankčného pásma dlhovej brzdy neznamená zmenu cieľov vlády ohľadom výšky deficitu a dlhu na budúci rok. "Znamená len iný spôsob dosiahnutia tohto cieľa," poznamenal. Také isté povinnosti ako vláda budú mať aj samosprávy.

Vláda na druhej strane dostala dobrú správu od Eurostatu v podobe potvrdenia zníženia deficitu za minulý rok, ktorý dosiahol 2,77 % HDP. Či však vďaka tomu klesne v budúcom roku aj daň z pridanej hodnoty (DPH), je zatiaľ otázne. "Pred nami je ešte jesenná notifikácia. Nie minister financií, nie vláda rozhoduje o výške DPH, ale zákon," povedal Kažimír.

"Ak sa nám bude dariť tak ako v minulom roku, táto vláda je pripravená objem prostriedkov, ktoré predchádzajúca pravicová vláda zobrala ľuďom z vreciek tým, že zvýšila DPH, vrátiť tým skupinám, ktoré ich naozaj potrebujú. To sú nízkopríjmové skupiny ako dôchodcovia, mladé rodiny, študenti. To je návrh opatrení, s ktorými predstúpime ešte v tomto roku pred verejnosť," dodal Kažimír.