Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

P. KAŽIMÍR: Viem si predstaviť zrušenie gastrolístkov

Peter Kažimír Foto: TASR - Michal Svítok

Minister financií by privítal digitalizáciu stravných lístkov na platbu kartou. Povedal to po dnešnom rokovaní vlády.

Bratislava 18. mája (TASR/TABLET.TV) - P. KAŽIMÍR: Viem si predstaviť zrušenie stravných lístkov
Bratislava 18. mája (TASR) - Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) si vie predstaviť zrušenie stravných poukážok - tzv. gastrolístkov. Ako Kažimír uviedol po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu, gastrolístky sú v súčasnosti akýmsi druhom ceniny, ktorá nie je úplne regulovaná.

"Dokonca máme informácie o falošných gastráčoch, o tom, ako sa obchádzajú zákazy platenia v hotovosti cez stravné lístky. To sú teda trendy, ktoré nie sú úplne v súlade s naším bojom so šedou ekonomikou. Viem si napríklad predstaviť digitalizáciu stravných lístkov, teda platbu kartou a tým aj zníženie nákladov na obsluhu tohto nástroja," poznamenal.


Kažimír podľa svojich slov tiež podporuje zníženie ziskových marží pre firmy, ktoré sa emitovaním gastrolístkov živia. "Osobne si však viem predstaviť zrušenie stravných lístkov. Mne osobne by nechýbali," dodal šéf Ministerstva financií SR.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) je proti možnému rušeniu stravných lístkov. Gastrolístky podľa neho treba zachovať. "Ľudí poteší, keď k výplatnej páske dostávajú aj niečo iné. Je to treba zachovať. Môžeme sa baviť o určitom variante, keď niekto požiada o vyplatenie v čistej mzde. Ale ja sa stretávam viac s ľuďmi, ktorí sa potešia gastrolístkom," doplnil šéf parlamentu.

Protimonopolný úrad sa vo februári obrátil na ministerstvo práce, aby zvážilo možnosť zmeny formy tohto druhu benefitu. Úrad navrhoval zavedenie finančného príspevku ku mzde. Teda, že by zamestnanci nedostávali gastrolístky, ale priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako stravné lístky.

Ministerstvo práce vtedy uviedlo, že hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav. Nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo podľa rezortu stravovanie ohroziť.

Ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek a vytratil by sa aj samotný prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky podľa ministerstva trvalo priniesli. Zároveň je to podľa rezortu v rozpore s účelom príspevku, ktorý tým stráca akýkoľvek význam.