Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Štát je blízko dohody o štvorpercentnom zvýšení miezd

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír.. Foto: TASR/AP

Minister financií uviedol, že sa ešte rokuje o dodatočnom navýšení (platov) o ďalšie dve percentá do tzv. mzdovej základne na časť roka 2017.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Štát je blízko dohody s odborárskymi vyjednávačmi o 4-% zvýšení miezd pracovníkov v štátnej a verejnej správe v roku 2017. Informoval o tom dnes minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) po 3. kole kolektívneho vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, na budúci rok a o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2017.

"Máme za sebou ďalšie kolo vyjednávania. Môžem oznámiť, že sme veľmi blízko dohody, v podstate sme sa dohodli na náraste tarifných platov o 4 % v budúcom roku. Tá dohoda je, v podstate je to akceptovanie návrhu z našej strany. Rokujeme ešte o dodatočnom navýšení (platov) o ďalšie 2 % do tzv. mzdovej základne na časť roka 2017. Tu sme veľmi blízko dohode," priblížil Kažimír.

Na stole je podľa neho aj nový návrh zo strany vlády, aby sa podobné podmienky nárastu taríf ako v roku 2017 "replikovali" aj v ďalšom roku, teda v roku 2018. "Rozširujeme teda ako keby rokovanie na ďalší rok. K tomuto návrhu sa musia však partneri vyjadriť, potrebujú na to čas," oznámil. Dohoda medzi štátom a odborármi by sa podľa Kažimírových slov mohla podpísať alebo do konca tohto týždňa alebo v prípade potreby ďalšieho kola rokovaní na budúcu stredu (12.10.), pretože šéf Ministerstva financií SR bude v zahraničí.

Pre tú časť zamestnancov školstva, ktorým sa zvýšili tarifné mzdy o 6 % od 1. septembra 2016, podľa Kažimíra platí, že ministerstvo školstva má vo svojej rozpočtovej kapitole vytvorené po dnešku dostatočné podmienky na to, aby mohlo ďalej detailne rokovať so šéfom školských odborárov Pavlom Ondekom.

Aj podľa odborárskeho vyjednávača Antona Szalaya, predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, dospeli dnes rokujúce strany vo väčšine bodov k predbežnej dohode. "Dostali sme niektoré návrhy od vlády, ktoré si ešte musíme prerokovať a zaujať k nim stanovisko," povedal Szalay. Dodatočné zvýšenie by podľa neho nešlo do tarifných miezd, ale zamestnanec by ho dostal ako 2-% zvýšenie mzdy v posledných štyroch mesiacoch budúceho roka.

Šéf školských odborárov Ondek je z dnešného rokovania podľa svojich slov sklamaný. "Sklamaný som z toho, pretože pokiaľ kolega - vyjednávač povie, že odborový zväz školstva, respektíve pedagogickí zamestnanci nebudú súčasťou kolektívneho vyjednávania, tak to je nefér," doplnil Ondek.

Štát navrhol v prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 %. Zvýšenie miezd o 3 % v budúcom roku pre štátnu a verejnú správu, ktoré rezort financií ponúkol v pondelok (3. 10.) v druhom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, odborári odmietli.