Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

KDH: Budúcoročný rozpočet bude pre ľudí jedným z najhorších

Na snímke predseda KDH Ján Figeľ (vľavo) a podpredseda KDH Miloš Moravčík. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa KDH aj šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) verejnosť zavádza, keď sa chváli tým, že Slovensko patrí medzi štyri krajiny, ktorých rozpočty sú v súlade s pravidlami Európskej únie.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Vláda občanom na Slovensku viac berie, ako dáva. Tvrdí to opozičná strana KDH. "Vláda Smeru jednou rukou dáva občanom a druhou berie. Dáva menej a berie oveľa viac, pretože zmeny v niektorých politikách, napríklad v oblasti zamestnanosti, zdravotných odvodoch znamenajú celkovú sumu vyše 200 miliónov eur. Od budúceho roka však na daniach od podnikateľov, ale aj na dani z pridanej hodnoty (DPH) od občanov vyberie viac než 500 miliónov eur navyše," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Ján Figeľ.

Podľa KDH aj šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) verejnosť zavádza, keď sa chváli tým, že Slovensko patrí medzi štyri krajiny, ktorých rozpočty sú v súlade s pravidlami Európskej únie. "Nepovedal však verejnosti viacero vecí. To, že si Slovensko podľa Európskej komisie splnilo domácu úlohu, je niečo prirodzené. To, že len tri ďalšie krajiny si splnili úlohy, je smutné a je to skôr otázka na dodržiavanie pravidiel v Európskej únii," povedal podpredseda strany Miloš Moravčík.

Podľa neho je aj prirovnanie Slovenska k Nemecku zo strany ministra financií príliš odvážne. "Zďaleka sa na Nemecko nedoťahujeme, to má totiž vyrovnaný rozpočet. Nie je vysoko deficitný ako má Slovensko. Tento rok pritom výdavky Nemecka boli skresané na úroveň roka 2010. Pritom výdavky Slovenska každý rok rastú," podotkol podpredseda KDH.

Strana je presvedčená, že vláda Roberta Fica niekoľko mesiacov zavádzala EK o výške deficitu, a to tým, že v parlamente je v súčasnosti predložený návrh rozpočtu na budúci rok s inou výškou schodku, ako poslala vláda do Bruselu na prehodnotenie komisii. "Poslali návrh s 2-% deficitom, a nakoniec bude výrazne vyšší, a to na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Po navýšení deficitu v parlamente ledva podlezieme európsku latku," podotkol Moravčík.

Strana kritizuje vládu aj za to, že dane v budúcom roku zostávajú stále vysoko. "Minister financií sa chváli, že rozpočet na budúci rok je jeho najlepším rozpočtom. Pre ľudí to ale bude najhorší rozpočet," myslí si Moravčík. Podľa KDH dane, ktoré strana SMER-SD schválila počas prvých rokov svojho vládnutia, zostávajú aj pre budúci rok stále vysoko, čím sa každoročne zvyšuje daňové zaťaženie. KDH uviedlo, že v budúcom roku má vzrásť až o jednu miliardu eur a tento rok narástlo o 600 miliónov eur.

Kažimír dnes v reakcii na hodnotenie EK zdôraznil, že komisia už počítala s možnými zmenami v rozpočte, ktorými sa SR netajila. Napriek tomu zaradila Slovensko do skupiny bezproblémových krajín z hľadiska plnenia európskych rozpočtových pravidiel.

"Už v pôvodnom návrhu je jasne napísané, že sú tu zámery prijať konkrétne opatrenia. Hodnotenie v zásade zahŕňa aj tieto opatrenia. Najväčšou položkou navýšenia deficitu oproti vládnemu návrhu je prijatie odpočítateľnej položky. Tento fakt sme nezakrývali, naopak, je to plne v súlade s tým, čo nám Brusel roky odporúčal," vysvetlil šéf rezortu financií.

Pripomenul tiež, že komisia z hľadiska vlastnej prognózy vidí náš deficit na budúci rok na úrovni 2,6 % HDP. Pôvodný vládny návrh plánoval schodok 1,98 %, pozmeňovacie návrhy v parlamente ho posúvajú na úroveň 2,3 %, s 0,2-% rezervou na riziká makroekonomického vývoja. "Stále sme na tom lepšie, ako si myslí EK a máme hodnotenie, na základe ktorého patríme medzi štyri najlepšie krajiny v eurozóne," dodal Kažimír.