Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

KDH: Cestovnému ruchu by mohli pomôcť rekondičné poukazy pre dôchodcov

Na snímke Peter Belinský Foto: TASR/Pavol Ďurčo

KDH v opatrení plánuje podporiť starobných a invalidných dôchodcov, ktorých dôchodok je pod hranicou priemerného dôchodku.

Bratislava 15. januára (TASR) - Opatrenie súčasnej vlády, ktorým chce podporiť školské výlety, je podľa Petra Belinského, podpredsedu opozičnej parlamentnej strany KDH, neskorá a slabá záplata na problémy v cestovnom ruchu v SR.

"Počas štyroch rokov vláda Roberta Fica (Smer-SD) neurobila pre cestovný ruch takmer nič. Navrhovali sme ponúknuť 50-eurové poukážky invalidným a starobným dôchodcom, ktorí sú pod hranicou priemerného príjmu. Takýmto opatrením by sme pomohli skupine, ktorá je sociálne odkázaná. Mohli by si vybrať zariadenie cestovného ruchu na Slovensku. Vytvorili by sme pri menších nákladoch dvojnásobok počtu prenocovaní, čiže aj dvojnásobok počtu potenciálnych pracovných miest, ktoré by z takejto podpory vyplynuli. Toto opatrenie je podporou práve vtedy, keď nie je sezóna, kedy sa hoteliéri, penzióny či kúpele trápia. Naše opatrenie je adresnejšie a výhodnejšie pre spoločnosť," povedal v súvislosti s návrhom Belinský.

KDH v spomínanom opatrení plánuje podporiť starobných a invalidných dôchodcov, ktorých dôchodok je pod hranicou priemerného dôchodku. Pre túto skupinu dôchodcov navrhuje zaviesť tzv. rekondičný poukaz v hodnote 50 eur, ktorý by si mohli dôchodcovia následne uplatniť vo vybraných zariadeniach. Podľa údajov Sociálnej poisťovne by sa toto opatrenie týkalo 126.957 invalidných dôchodcov a 429.348 starobných dôchodcov. Dosah na štátny rozpočet by bol vo výške asi 28 miliónov eur.

Takéto opatrenie by podľa Belinského znamenalo aj výraznú pomoc slovenským podnikateľom v cestovnom ruchu. Za predpokladu, že všetci dôchodcovia by danú možnosť využili a strávili by tri dni v kúpeľnom zariadení, znamenalo by to reálnu podporu pre vznik 17.000 pracovných miest, pri úvahe, že 100 prenocovaní tvorí jedno pracovné miesto. Inšpiráciou pre takáto opatrenie je systém podobných poukazov fungujúcich v Španielsku, kde túto možnosť majú dôchodcovia využiť poukaz na pobyt pri mori.