Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

KDH chce nezdaniteľné minimum v sume 150 eur pre pracujúcich rodičov

Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

KDH bude v sobotu 16. januára v Poprade schvaľovať desaťbodový volebný program. Prvým bodom je návrh na zníženie daní pre pracujúcich rodičov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Daňové zaťaženie pracujúcich rodičov by sa malo znížiť. Navrhuje to opozičné hnutie KDH, ktoré bude tento krok presadzovať aj vo svojom predvolebnom programe.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol predseda hnutia Ján Figeľ, Slovensko potrebuje reálne a konštruktívne riešenia. Sociálne balíčky vládnej strany Smer-SD sú totiž podľa neho skôr len zlyhaním sociálneho štátu. "Pre nás je cesta k vyspelému Slovensku cez rast zamestnanosti a prorodinné opatrenia," uviedol Figeľ.

KDH bude v sobotu 16. januára v Poprade schvaľovať desaťbodový volebný program. Prvým bodom je návrh na zníženie daní pre pracujúcich rodičov. Konkrétne KDH navrhuje zaviesť nezdaniteľné minimum na dieťa vo výške 150 eur mesačne. Ako priblížil Figeľ, tento návrh vychádza z analýzy sledovania nákladov na starostlivosť o deti v súčasných rodinách.

"Ide o návrh na vytvorenie a zníženie nezdaniteľného základu dane o čiastku 150 eur na každé dieťa mesačne. To má potom dôsledky na samotnej dani a na konci roka to znamená zníženie dane pre pracujúceho rodiča o 342 eur ročne. Znamená to zvýšenie príjmu zamestnaného rodiča o 342 eur ročne. Pri dvoch deťoch je to dvojnásobok, pri troch deťoch je to trojnásobok, teda vyše 1000 eur ročne pri priemernom príjme," vyčíslil Figeľ.

KDH od februára 2015 spolu s Nadáciou Antona Tunegu spustili projekt a aplikáciu, v rámci ktorej rodiny posielali údaje o nákladoch na deti, akými sú výdavky na potraviny, lieky, oblečenie, knihy, hračky, školné. "Nesledovali sme náklady typu potreba väčšieho bývania, kúpy väčšieho automobilu, vyššieho kúrenia. Priebežný výsledok tohto zisťovania je, že priemerný náklad na dieťa je 150 eur. Preto navrhujeme zaviesť nezdaniteľné minimum vo výške 150 eur mesačne,“ priblížil ekonomický radca KDH Darius Anton Hatok. Podľa jeho slov pracujúci rodič si takýmto spôsobom prilepší do peňaženky 342 eur ročne. "Rodina s tromi deťmi takýmto spôsobom pri priemernom plate môže platiť nulové dane," doplnil Hatok.

KDH je totiž presvedčené, že najlepším spôsobom ako finančne pomôcť rodinám, je ponechať im zarobené peniaze. Nezdaniteľné minimum na dieťa vo výške 150 eur podľa prepočtov hnutia reálne znamená 28,5 eura nezaplatenej priamej dane. "Financie, ktoré nebudú v rozpočte zakomponované, sa štátu vrátia cez daň z pridanej hodnoty na potravinách a oblečení pre deti alebo spotrebnú daň," dodal právny a sociálny radca KDH Mikuláš Krippel. Toto opatrenie bude mať podľa neho pozitívny vplyv aj na demografický vývoj a pôrodnosť.