Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

KDH: Malým firmám by pomohla ochrana subdodávateľov v obstarávaniach

Ján Figeľ Foto: TASR

Vládny Smer-SD navyše podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku do snemovne predkladá viaceré návrhy, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie na Slovensku .

Bratislava 18. júna (TASR) - Podnikateľskému prostrediu na Slovensku, predovšetkým malým a stredným firmám, by malo pomôcť posilnenie pozície subdodávateľov vo verejných obstarávaniach. Po polroku takýto návrh zákona opäť na aktuálnu schôdzu Národnej rady (NR) SR predkladá opozičné KDH.

"Realita je taká, že malé firmy, subdodávatelia, ktorí sú v obchodnom vzťahu s víťazmi tendrov, sú veľmi často zneužívaní ako tí slabší v reťazci a ich dodávky sú nevyfinancované po dlhé obdobie alebo vôbec," upozornil predseda hnutia Ján Figeľ s tým, že predkladaný zákon vytvára účinný tlak na platobnú disciplínu, keďže najvyššou sankciou za jeho porušenie je ukončenie zmluvy s víťazom tendra.

Opozičná strana naopak kritizuje návrh zmeny pravidiel vyvlastňovania pri významných štátnych investíciách, ktoré do parlamentu predložila skupina poslancov vládneho Smeru-SD a momentálne sa nachádzajú už v druhom čítaní. KDH novele vyčíta, že zásadným spôsobom posilňuje právomoci vlády a naopak obmedzuje kompetencie obcí v procese vyvlastňovania.

"Ak by tento návrh bol schválený v navrhnutej podobe, KDH je pripravené obrátiť sa s podaním na ústavný súd, pretože ho považujeme za protiústavný," avizoval predseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Hrušovský.

Vládny Smer-SD navyše podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku do snemovne predkladá viaceré návrhy, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie na Slovensku a prehlbujú tak dopady globálnej hospodárskej krízy. Ide napríklad o novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní s rozširovaním kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa či zvyšovanie minimálnych pokút za nelegálnu prácu.