Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

KDH navrhuje pre zníženie nezamestnanosti plošné odvodové opatrenia

Na archívnej snímke podpredseda KDH Pavol Zajac. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vláda by mala vytvárať predovšetkým podmienky pre vytváranie pracovných miest všeobecne a nie rozdeľovať financie vybraným subjektom.

Prešov 14. septembra (TASR) – Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac dnes na tlačovom brífingu v Prešove predstavil model, ako kresťanskí demokrati navrhujú riešiť nezamestnanosť na východe Slovenska. Vláda by mala vytvárať predovšetkým podmienky pre vytváranie pracovných miest všeobecne a nie rozdeľovať financie vybraným subjektom. Uviedol to na margo výjazdových rokovaní vlády v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti a prijatia akčných plánov.

Zajac zdôraznil, že KDH nespochybňuje zámer riešiť vysokú nezamestnanosť v znevýhodnených okresoch. Podľa jeho slov je to dokonca povinnosťou vlády. Tá by však mala prijímať rozumné nariadenia a opatrenia na vytváranie nových pracovných miest. Nepáči sa mu, že vláda rozdelila regionálny príspevok len vybraným samosprávam a podnikateľským subjektom. Nie je presvedčený o tom, že ide o efektívne narábanie s verejnými financiami.

Kresťanskí demokrati navrhujú systémové opatrenia na podporu zamestnávania. „Prvým opatrením, ktoré by mohlo pomôcť, je odpustenie platenia odvodov a daní za zamestnancov, ktorí boli predtým evidovaní na úrade práce. Ale táto podpora – odpustenie odvodov by mala byť pre všetkých zamestnávateľov. To znamená pre podnikateľov a živnostníkov v danom okrese. Malo by to byť nárokovateľné a malo by to byť schvaľované bez zložitej byrokracie,“ povedal exposlanec Národnej rady SR.

Druhé opatrenie sa dotýka skupiny tzv. nezamestnateľných občanov, ktorí nemajú pracovné návyky, sú dlhodobo bez práce a dosiahli iba najnižšie vzdelanie. Preto kresťanskí demokrati odporúčajú vláde, aby využila potenciál štátnych podnikov, ktoré priamo spravujú jednotliví ministri. Zajac menoval Lesy SR, Vodohospodársku výstavbu, Slovenský vodohospodársky podnik, Vojenské lesy, Hydromeliorácie, š.p.



„Sme presvedčení o tom, že pri čistení odvodňovacích kanálov pri našich riekach, potokoch, v lesoch je dostatok práce pre ľudí s nízkym vzdelaním. Pričom práve táto skupina občanov by bola ochotná pracovať aj za nižšiu mzdu. Naša krajina by bola krajšia, bezpečnejšia pred povodňami, nestálo by to štát veľa, čo je však najpodstatnejšie, títo ľudia by našli robotu,“ povedal Zajac.

Podpredseda KDH Milan Majerský doplnil, že ako primátor Levoče môže potvrdiť dobrú skúsenosť s prácou ľudí, ktorí robili hrádzky a ďalšie protipovodňové opatrenia v teréne. V Levoči pracovalo na tomto projekte 50 občanov, ktorí mohli pol roka žiť z dôstojného platu. Odvtedy v meste nezaznamenali na týchto miestach žiadne škody na majetku ani po prívalových dažďoch či silných búrkach.

KDH chce svojimi návrhmi prispieť k riešeniu nezamestnanosti v chudobných regiónoch a ponúka už odskúšané recepty, povedal Majerský.