Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

KDH: Regióny s vyše 18-% nezamestnanosťou treba podporiť

Peter Belinský, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenská asociácia malých podnikov podľa slov jej prezidenta Vladimíra Sirotku návrh opatrenia KDH na podporu zamestnanosti víta.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Regióny Slovenska s vyše 18-% nezamestnanosťou treba podporiť opatreniami vedúcimi k zníženiu ceny práce pre zamestnávateľov. "Pri minimálnej mzde, ktorá je dnes na Slovensku 380 eur, by si ten, kto zamestná vo svojej spoločnosti zamestnanca, mohol znížiť cenu práce o 35 % povinných odvodov. Na ročnej báze by opatrením zamestnávateľ ušetril takmer 3210 eur," uviedol dnes na tlačovej konferencii podpredseda opozičného KDH a ombudsman pre živnostníkov a podnikateľov Peter Belinský pri predstavení opatrenia, ktoré by malo podporiť zamestnanosť.

Ak by sa takýmto spôsobom podporila zamestnanosť 4000 ľudí, čo je avizovaný počet budúcich zamestnancov v automobilke Jaguar Land Rover, tak Slovensko by to podľa Belinského ročne stálo 12,84 milióna eur. Navrhované opatrenie podpory zamestnanosti by nerobilo žiadne rozdiely medzi zamestnávateľmi z hľadiska veľkosti, vlastníctva ani pôvodu.

"Týmto systémovým opatrením by sme pomáhali samosprávam, živnostníkom a podnikateľom rozhýbať zamestnanosť. Dokázali by sme navyše udržať ľudí vo svojich domovoch, pri svojich rodinách," podčiarkol primátor Levoče a predseda Kresťanskodemokratickej samosprávy Milan Majerský.

Slovenská asociácia malých podnikov podľa slov jej prezidenta Vladimíra Sirotku návrh opatrenia KDH na podporu zamestnanosti víta. "Navrhované opatrenie je indiferentné voči štátnemu rozpočtu, pretože to, čo by ušetril podnikateľ na platbe odvodov za zamestnanca, sa približne vyrovnáva v štátnom rozpočte s dotáciami poskytovanými na zamestnanosť cez úrady práce," poznamenal Sirotka. Opatrenie podľa neho uvažuje nielen s nezamestnanými ľuďmi registrovanými na úrade práce. Jeho návrh taktiež predstavuje pre domácich zamestnávateľov akýsi čiastočný investičný stimul, ktorý štát dáva najmä veľkým zahraničným firmám.