Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

KDH: Vítame prijatie pozície EP k novým pravidlám Euro 7

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Európsky parlament vo štvrtok prijal svoju rokovaciu pozíciu k prepracovanému návrhu pravidiel Euro 7.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) a poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Janckulík (KDH) vítajú prijatie pozície Európskeho parlamentu (EP) k prepracovanému návrhu pravidiel EÚ pre typové schvaľovanie a dohľad nad trhom s motorovými vozidlami (Euro 7). Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa KDH Lenka Halamová.



Pozícia EP podľa Lexmann a Janckulíka reflektuje na realistický prístup členských štátov k ochrane životného prostredia. "Na rozdiel od pôvodného návrhu Komisie tak neoslabuje našu konkurencieschopnosť. Toto je dôležité obzvlášť pre Slovensko v kontexte dominancie automobilového priemyslu, a tým aj ochrany pracovných miest. V súčasnom geopolitickom kontexte považujeme za zásadné vyvažovať naše ambície v oblasti ochrany klímy tak, aby sa nestali likvidačnými pre náš priemysel," objasnili.

Európsky parlament vo štvrtok prijal svoju rokovaciu pozíciu k prepracovanému návrhu pravidiel Euro 7. Za nové nariadenie sa vyslovilo 329 poslancov, 230 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. Znamená to, že europoslanci sú pripravení začať rokovania s vládami členských štátov o nových pravidlách na zníženie emisií z cestnej dopravy pre osobné automobily, dodávky, autobusy a nákladné vozidlá.