Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

KDH: Vláda nevie vyberať dane a verejnými prostriedkami plytvá

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za pozitívny prvok Štefanec označil zníženie dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 % v budúcom roku, ktorá však zostane naďalej najvyššia v rámci V4.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Slovensko je vo výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) na chvoste v Európskej únii (EÚ) a v nasledujúcich rokoch s tým vláda neplánuje nič robiť. Upozornilo na to mimoparlamentné KDH v reakcii na schválený budúcoročný rozpočet. Ľudia podľa hnutia platia stále viac na daniach a odvodoch, zatiaľ čo vláda nezmyselne míňa.

"Výber daní na Slovensku je stále katastrofálny. Máme štvrtý najhorší výber DPH v rámci celej EÚ. Len Rumunsko, Lotyšsko a Malta sú horšie. Dokonca Slovensko je na tom horšie ako Grécko," uviedol europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Poukázal na to, že v súčasnosti je výber DPH horší ako v roku 2006, keď sa premiér Robert Fico (Smer-SD) dostal k moci a 30 % tejto dane sa nevyberie. Ešte horšia je podľa Štefanca skutočnosť, že v ďalších rokoch s tým vláda nechce nič robiť. "V rozpočte priznávajú, že na budúci rok aj o ďalšie dva roky neskôr, až do roku 2019, očakávajú rovnakú úroveň výberu daní, aj DPH, ako v tomto roku," zdôraznil.

Europoslanec vyčíslil, že ak by sa Slovensko dostalo v efektívnosti výberu DPH na priemer V4, znamenalo by to ďalších 250 miliónov eur do rozpočtu. Ak by krajina dosiahla priemer EÚ, získala by dodatočných 700 miliónov eur.

Za pozitívny prvok Štefanec označil zníženie dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 % v budúcom roku, ktorá však zostane naďalej najvyššia v rámci V4. "To zníženie je nedostatočné. My tlačíme stále filozofiu znižovania daňovo-odvodového zaťaženia, pretože ho považujeme za neprimerane vysoké. Považujeme za potrebné, aby sme podporili tých, ktorí sú aktívni, tvoria hodnoty, najmä živnostníci a malí podnikatelia," vysvetlil.

Kresťanských demokratov mrzí aj ponechanie daňových licencií, ktoré dlhodobo nazývajú daňami zo straty, až do roku 2018. Pýtajú sa, prečo ich kabinet nezruší hneď, ak uznáva ich škodlivosť.

Na druhej strane podľa nich vláda plytvá verejnými prostriedkami, keď si na budúci rok vyčlenila o 70 miliónov eur viac na štátnu správu. Počet ľudí vo verejnej správe má vzrásť o viac než 12.000. "Kde je tá efektívnosť verejnej správy, kde sú tie úspory? Ľudia stále platia viac a viac na daniach, poplatkoch a odvodoch, vláda tieto dane nevie vyberať a nezmyselne míňa," domnieva sa Štefanec. Zamýšľa sa aj nad tým, načo je jej rezerva vo výške 100 miliónov eur.