Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kechnec ide hľadať do Singapuru investorov

Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly Foto: TASR/František Iván

V Singapure chce obec hľadať nových investorov v oblasti hi-tech, výskumu a vývoja na najväčšej ázijskej technologickej výstave EnterpriseIT 2013.

Košice 10. júna (TASR) - Obec Kechnec s 1130 obyvateľmi v okrese Košice okolie ide do Singapuru hľadať nových investorov do svojho priemyselného parku. Na najväčšej ázijskej technologickej výstave EnterpriseIT 2013, ktorá sa uskutoční 18. – 21. júna, otvorí novú etapu vyhľadávania partnerov predovšetkým v oblasti hi-tech výroby, výskumu a vývoja.

"Aj keď máme iba tisícku obyvateľov a mnohí by si mysleli, že takáto malá obec nemá žiadne šance na rozvoj, dokázali sme opak. Vybudovali sme priemyselnú zónu na rozlohe 332 ha, ktorá v súčasnosti predstavuje investície v hodnote miliardy eur a priniesla 3000 pracovných miest. Chceme sa rozvíjať ďalej, kapacita našej priemyselnej zóny je až 30.000 pracovných miest. Radi by sme tieto čísla naplnili a to bol hlavný dôvod prečo sme sa rozhodli ísť do Singapuru," vysvetľuje starosta obce Jozef Konkoly.

V Singapure chce Kechec hľadať ďalších hi-tech investorov z Ázie, Austrálie a Oceánie. Podľa starostu im obec dokáže ponúknuť výhody otvoreného prístupu na trhy EÚ, kompletnú infraštruktúru, či optickú sieť. "Snažíme sa investorom pripraviť čo najlepšie podmienky, preto je naším cieľom robiť integrovaný rozvoj obce – vybudovali sme komunitné a športové centrum, máme zdravotný komplex, športový areál, amfiteáter, detskú škôlku, chceme postaviť Integrovanú európsku školu, potravinársko-spracovateľskú výrobu a v pláne je aj aquapark," dodáva Konkoly.

Priemyselný park v obci vznikol v roku 2003, pričom doteraz vytvoril 3000 pracovných miest a predstavuje projekty v hodnote milliardy eur. Momentálne v ňom sídli firmy Gefco Slovakia, Doppelmayer, Handtmann, Clean Tech, Magnetti Marelli, IEE Sensing Slovakia, či Kuenz SK.