Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kežmarok použije dotáciu na vytvorenie pracovných miest pre mladých

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa riaditeľa kežmarského ÚPSVaR Milana Gacíka by prvé pracovné miesta mali vzniknúť v subjektoch sociálnej ekonomiky v obecných podnikoch.

Kežmarok 12. februára (TASR) – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Kežmarku dostane od vlády dotáciu vo výške približne 1,2 milióna eur, ktorá bude slúžiť na krytie výdavkov súvisiacich s podporou vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov. Podľa riaditeľa kežmarského ÚPSVaR Milana Gacíka by prvé pracovné miesta mali vzniknúť v subjektoch sociálnej ekonomiky v obecných podnikoch. Podľa neho sú vybrané štyri mestá a obce, kde by sa mal tento projekt realizovať.

"Veľmi rýchlo sa spustí aj inkubačný program, ktorý bude pre začínajúcich podnikateľov. Rovnako máme na spustenie aj tému, ktorá sa dotýka tréningových centier," vymenoval Gacík. Zdôraznil, že mesto dostalo ponuku od štátneho podniku Hydromeliorácie, ktorý má záujem zamestnať 130-150 ľudí. "Ich úlohou by bolo prečisťovanie kanálov, ktoré sú na našich poliach zanesené," ozrejmil. Dodal, že sa chcú pustiť aj do prípravy integrovaných centier školskej prípravy, ktorých by malo byť osem.

Na kežmarskom ÚPSVaR je podľa riaditeľa zaevidovaných 53 % ľudí, ktorí sú nezamestnaní už viac ako dva roky. Doplnil, že aktuálne má úrad k dispozícii viac ako 320 voľných pracovných miest, na ktoré je zaevidovaných 8500 ľudí. "My však tieto voľné pracovné miesta nedokážeme obsadiť. V podtatranskom regióne chýbajú profesie, o ktoré je na trhu práce veľký dopyt," zdôraznil. Podľa neho ide predovšetkým o nedostatok murárov, tesárov, chovateľov oviec, mliekarov, mäsiarov či kuchárov a čašníkov.

Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom stredajšom (10.2.) výjazdovom rokovaní vláda SR. Z tejto sumy získa jeden milión eur mesto na dokončenie rekonštrukcie zimného štadióna. Ďalšie dva milióny eur majú pomôcť zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier. Ministerstvo práce vyčlení viac ako 1,2 milióna eur pre Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov.