Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V kežmarskom priemyselnom parku chcú spustiť výrobu dvaja investori

priemyselný park v Kežmarku Foto: TASR/Adriena Antošková

V prípade ruskej firmy Institute Europharm, s.r.o., by išlo o prvú etapu činnosti, kde by malo nájsť prácu 70 až 80 ľudí.

Kežmarok 2. októbra (TASR) – Ruský investor by chcel spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku už začiatkom budúceho roka. Ďalšia belgická spoločnosť tu chce začať s činnosťou na jar 2015.

Potvrdil to primátor mesta Igor Šajtlava s tým, že v prípade ruskej firmy Institute Europharm, s.r.o., by išlo o prvú etapu činnosti, kde by malo nájsť prácu 70 až 80 ľudí. „V hale Institute Europharm momentálne prebiehajú záverečné práce, otvorenie je naplánované v januári, najneskôr februári 2015. Aktuálne prebieha aj nábor nových zamestnancov a zavádza sa v hale technológia,“ priblížil Šajtlava.

Táto ruská spoločnosť sa zaoberá výrobou imunologického prípravku používaného pri chemoterapii, ktorý distribuuje do celej východnej Európy a Ázie.

„V tej prvej fáze výstavby haly, kedy sa to potom na dva roky zastavilo, bolo preinvestovaných okolo 7 miliónov eur, dnes je to dohromady 12 až 13 miliónov eur,“ upozornil primátor. Napäté vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom podľa neho zatiaľ tejto firme problémy nespôsobili. V Kežmarku a okolí je dostatok kvalifikovaných robotníkov pre túto výrobu, o niečo zložitejšie je to v prípade chemických laborantov.

„Predpokladám však, že to zvládnu a nájdu dobrých zamestnancov,“ ubezpečil Šajtlava. V druhej fáze výroby, ktorá by sa mala byť začať v roku 2016, by sa tu vyrábal konečný produkt a prácu pod Tatrami by tak našlo asi 300 ľudí.

Mesto predalo tejto ruskej spoločnosti plochu 2,3 hektára, ďalšie zhruba 3 hektáre odkúpila belgická firma Deltrian Slovakia, s.r.o. „Na mieste, kde mala pôvodne stáť hala firmy Treves, s.r.o., ktorá sa nakoniec rozhodla ísť do Veľkej Lomnice, sa v súčasnosti dokončuje sídlo tejto belgickej spoločnosti. Je to firma, ktorá už na Slovensku pôsobí, konkrétne vo Veľkom Slavkove, vzhľadom na to, že potrebuje rozšíriť svoje priestory, tak nás požiadali o predaj pozemku. Rokovali sme s nimi už od októbra 2013, na jar sme im pozemok predali a pomohli aj s vybavením stavebných povolení, aby mohli čo najskôr začať,“ doplnil Šajtalava.

Výrobná hala už stojí, pracuje sa na jej dokončení, činnosť by chceli rozbehnúť na jar budúceho roku. V tejto firme pracuje podľa primátora Kežmarku v súčasnosti okolo 120 zamestnancov, rozšírenie výroby ráta s prijatím ďalších 60 ľudí. Po dokončení sa celá výroba presťahuje z Veľkého Slavkova do Kežmarku. Spoločnosť vyrába filtre do filtroventilačných zariadení.

„Rokujeme s ďalšími podnikateľmi, aj miestnymi. Priemyselná zóna ešte naplnená nebude, máme k dispozícii plne pripravenú plochu 1,3 hektára a na strane za železničnou traťou je ďalších desať hektárov, ktoré sú tiež hotové. Zostáva tam však dobudovať prejazd cez železničné priecestie,“ upozornil Šajtlava.