Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Kia a Technická univerzita Košice podpísali memorandum o spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Partnerstvo by malo podľa rektora TUKE viesť k zlepšeniu kvality výučby, poskytovaniu nových príležitostí pre študentov, výmenu expertíz a podporu výskumných projektov.

Teplička nad Váhom 27. júna (TASR) - Memorandum o vzdelávaní, vede, spolupráci a výskumných aktivitách podpísali v utorok prezident a výkonný riaditeľ Kia Slovakia Geon Won Shin a rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť. TASR o tom informoval hovorca automobilky Tomáš Potoček.

Cieľom je podľa neho poskytnúť podporu a nájsť spoločné aktivity v oblastiach strojárstva, priemyslu 4.0, riadenia, ergonómie a ďalších automobilových otázkach. "Automobilka poskytne študentom univerzity bezplatné stáže, exkurzie, praxe a platené štipendiá. Memorandum umožňuje tvorivú činnosť študentov pri vypracovaní bakalárskych, diplomových a doktorandských prác," doplnil hovorca.

Pripomenul, že automobilka už podpísala memorandum aj so Žilinskou univerzitou. "Za posledný rok spolupracovali v automobilke s piatimi štipendistami. Ich finančná podpora za akademický rok je aktuálne na úrovni 4000 eur. Za uplynulý rok automobilka tiež podporila vypracovanie celkovo 24 záverečných študentských prác. Univerzitní študenti sa v Kii najviac uplatňujú v oblastiach elektrotechnika, strojárstvo, ale aj v administratíve," dodal Potoček.

"Podpisom memoranda na pôde výrobného závodu značky Kia v Európe začíname formálne projekt, ktorý prinesie mnoho príležitostí pre obe strany. Veríme, že spolupráca expertov oboch organizácií čoskoro ukáže prvé výsledky v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu," uviedol Geon Won Shin.

Partnerstvo by malo podľa rektora TUKE viesť k zlepšeniu kvality výučby, poskytovaniu nových príležitostí pre študentov, výmenu expertíz a podporu výskumných projektov. "Rozširovanie možností spolupráce s Kia Slovakia je pre nás veľmi povzbudzujúce. Táto spolupráca nám umožní praktické výstupy a rozvoj vzdelávania, ktoré budú zodpovedať súčasným požiadavkám trhu," doplnil.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006, výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006. Kia Slovakia zamestnáva 3700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách - Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustili brány závodu už viac ako štyri milióny vozidiel a vyše šesť miliónov motorov.