Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Kia Motors Slovakia očakáva dostatok objednávok do konca roka 2012

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Každoročnú dvojtýždňovú celozávodnú dovolenku na prelome júla a augusta v tomto roku využila automobilka na prípravu výrobných liniek pre nový model pro cee'd.

Teplička nad Váhom 12. septembra (TASR) – Spoločnosť Kia Motors Slovakia očakáva, že aj vďaka augustovému spusteniu výrobu nového modelu Kia cee'd Sportswagon bude mať dostatok objednávok do konca roka 2012. TASR o tom informoval hovorca Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Aktuálne má podľa neho automobilka, ktorej zamestnanci pracujú v trojzmennej prevádzke, dostatok objednávok. „Výroba za prvých osem mesiacov pokračuje podľa plánu. V tomto roku sme si naplánovali vyrobiť viac ako 285.000 automobilov a doterajší vývoj naznačuje, že by sme plán mali splniť. Automobily z nášho závodu vyvážame do celej Európy. Medzi najväčšie trhy patrí Rusko (približne 20 percent produkcie), Nemecko a Anglicko (približne 10 percent produkcie) a nasledujú veľké trhy ako napríklad Španielsko a Francúzsko,“ skonštatoval Dvořák.

Každoročnú dvojtýždňovú celozávodnú dovolenku na prelome júla a augusta v tomto roku využila automobilka na prípravu výrobných liniek pre nový model pro cee'd. „Je to trojdverová verzia automobilu Kia cee'd. Jeho sériovú výrobu plánujeme spustiť v prvom štvrťroku 2013,“ dodal Dvořák.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné automobily spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 3900 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d Sportswagon, trojdverový športový pro_cee’d, športovo-úžitkový model Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od spustenia sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,15 milióna vozidiel.