Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

A. KISKA: Od Bulharska sa v technológiách a inováciách máme čo učiť

Na snímke prezidet SR Andrej Kiska (vpravo) a bulharský prezident Rosen Plevneliev počas stretnutia v Sofii 10. decembra 2015. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Prezident tiež uviedol, že Slovensko podporuje Bulharsko v snahe o vstup do schengenského priestoru.

Sofia 10. decembra (TASR) – Bulharsko má nízku korporátnu daň na úrovni 10 %, kvalitných IT špecialistov za prijateľnú cenu a v počte startupov je na treťom mieste v Európskej únii (EÚ). Vyzdvihol to dnes prezident SR Andrej Kiska po stretnutí so svojím bulharským partnerom Rosenom Plevnelievom v Sofii s tým, že Slovensko sa od neho má čo učiť. Kiska dnes priletel na dvojdňovú oficiálnu návštevu Bulharska.

Na tlačovej konferencii priblížil, že Sofia je po Dubline a Londýne treťou európskou metropolou s najväčším počtom otvorených startupov. "Ak chceme, aby naše krajiny napredovali, aby vznikali nové moderné firmy, potrebujeme posilňovať IT a inovácie. Keďže má Bulharsko takýto počet IT špecialistov, máme sa čo učiť a zdieľať skúsenosti," zdôraznil. Slovensko môže zase podľa neho Bulharsku ponúknuť svoje know-how súvisiace s rastom ekonomiky či automobilovým priemyslom.

Bulharský prezident Plevneliev konštatoval, že Bulharsko získalo tento rok ocenenie ako najlepšia outsourcingová destinácia v Európe a celosvetovo patrí v tomto smere na tretiu priečku. Krajinu označil za regionálny uzol pre informačné a komunikačné technológie. Vytvorila totiž desiatky tisíc takto zameraných nových pracovných miest a v najbližšom období plánuje ich počet zdvojnásobiť.

Hlavy štátov sa na spoločnom stretnutí venovali aj otázke energetiky. Zhodli sa na tom, že je potrebné diverzifikovať energetické zdroje a vytvárať nové zdroje tak, aby krajiny neboli závislé od Ruska. Obaja prezidenti sú presvedčení, že plánovaný plynovod Nord Stream 2, obchádzajúci Ukrajinu, nemôže byť obhajovaný ako obchodný projekt.

Európska únia je totiž najmä o solidarite a tento plynovod by mohol poškodiť Ukrajinu. "Ak by EÚ mala byť otvorená pre ďalšie krajiny, tak je nesmierne dôležité, aby sme týmto krajinám dávali aj praktickú pomoc a vyjadrovali im podporu. Nord Stream 2 by bol veľkým sklamaním a nožom do chrbta Ukrajine," myslí si Kiska.



Ubezpečil tiež, že Slovensko podporuje Bulharsko v snahe o vstup do schengenského priestoru. Ako vyčíslil, ročne navštívi túto krajinu približne 82.000 Slovákov. "Zatiaľ na Slovensko chodí menej obyvateľov Bulharska, je ich okolo 6000 až 8000," vyčíslil s tým, že prezidenti sa dohodli na vzájomnej návšteve lyžiarskych svahov oboch krajín.

Zástupcovia SR a Bulharska dnes podpísali aj viacero bilaterálnych dokumentov zameraných na spoluprácu v oblasti školstva, vedy, inovácií, kultúry, malého a stredného podnikania či energetickej efektívnosti.

Kiska sa dnes stretol aj s bulharským premiérom Bojkom Borisovom, s krajanmi aj slovenskou biznis komunitou v krajine. V piatok (11.12.) sa ešte zúčastní na otvorení technologického parku Sofia Tech Park, ktorý je prvým svojho druhu v Bulharsku aj na Balkáne.

Prečítajte si výberovú chronológiu vzájomných vzťahov medzi Bulharskou republikou (BR) a Slovenskou republikou (SR) na úrovni prezidentov oboch štátov:

3. septembra 1997 - Rad Bieleho dvojkríža I. triedy odovzdal v Bratislave prezident SR Michal Kováč bulharskému prezidentovi Petarovi Stojanovovi za zásluhy o rozvoj dobrých vzťahov medzi Bulharskou republikou a SR. Petar Stojanov odovzdal prezidentovi SR Michalovi Kováčovi Rad Stará Planina so šerpou, ktorý mu udelil za mimoriadne zásluhy pri upevňovaní a rozvoji dobrých vzťahov medzi SR a Bulharskom. Prezidenti sa vzájomne zhodli na tom, že vzájomné vzťahy sú bezproblémové a že spoločný cieľ krajín v tom čase smeroval k vstupu do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie.

7.-8. marca 2000 -
Prezident SR Rudolf Schuster navštívil Bulharsko, kde sa stretol s najvyššími predstaviteľmi krajiny - prezidentom Petarom Stojanovom a predsedom vlády Ivanom Kostovom. Prezidenti Schuster a Stojanov rokovali o súčasnom stave vzájomnej spolupráce a o perspektívach rozvoja bilaterálnych vzťahov. Vymenili si tiež názory a skúsenosti v oblasti integrácie do európskych a euroatlantických integračných štruktúr.

17.-19. júna 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster prijal svojho bulharského partnera Georgija Parvanova, ktorý pricestoval na návštevu Slovenska. Počas Parvanovho pobytu v SR podpísali dve dohody o spolupráci v rezorte dopravy a spojov. Išlo o medzivládnu dohodu o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave a dohodu medzi oboma ministerstvami dopravy a spojov o spolupráci v oblasti pôšt a telekomunikácií. Obe dohody podpísali minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Jozef Macejko a štátny tajomník Ministerstva dopravy a spojov Bulharska Krasimir Stojanov. Rozhovory oboch prezidentov sa okrem iného týkali integračných ambícií oboch krajín do EÚ a NATO. V podobnom duchu rokoval bulharský prezident aj s predsedom Národnej rady (NR) SR Jozefom Migašom.

27. novembra 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster navštívil Bulharsko. Jeho cieľom bolo prevzatie si čestného doktorátu, ktorý mu udelila najstaršia bulharská vysoká škola - Univerzita sv. Klimenta Ochridského, ktorá je súčasne najvýznamnejšou vedeckovýskumnou inštitúciou v krajine. Prezident sa v Sofii stretol aj s prezidentom Georgim Parvanovom a s premiérom Simeonom Sakskoburggotským. V ich rozhovoroch dominovala téma spolupráce a výmeny odborníkov v oblasti ozbrojených síl, jadrovej energetiky a výstavby infraštruktúry.

14. novembra 2003 - Na pracovnú návštevu Slovenska pricestoval bulharský prezident Georgi Parvanov. So slovenským partnerom Rudolfom Schusterom v Košiciach rokoval o bulharsko-slovenských vzťahoch. S históriou a súčasnosťou druhého najväčšieho mesta SR ho oboznámil vtedajší primátor Košíc Zdenko Trebuľa. V Prešove si bulharský hosť prevzal čestný doktorát Prešovskej univerzity.

23.-25. novembra 2005 - Slovenský prezidentský pár v sprievode slovenských podnikateľov odletel do hlavného mesta Bulharskej republiky (BR) Sofie. Po stretnutí s prezidentom BR Georgiom Parvanovom a predsedom Národného zhromaždenia BR Georgiom Pirinským vystúpil slovenský prezident s prejavom pred bulharskými poslancami. Bulharským partnerom ponúkol slovenské skúsenosti s prístupovými rokovaniami do EÚ. S predsedom vlády BR Sergejom Staniševom sa stretol na pracovnom obede. Obidvaja prezidenti otvorili krátkymi príhovormi bulharsko-slovenské obchodné fórum. Posledný deň oficiálnej návštevy Gašparovič navštívil mesto Veliko Tarnovo. Na Univerzite Cyrila a Metoda sa stretol s pedagógmi a študentmi univerzity, na ktorej sa už tri desaťročia vyučuje slovenský jazyk. Na záver programu návštevy sa naobedoval s primátorom mesta Rumenom Raškovom.

18.-20. mája 2006 - Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval na 13. summit hláv štátov krajín strednej Európy v bulharskom letovisku Varna. Ústrednou témou rokovaní bola súčasnosť a budúcnosť strednej Európy, ako aj partnerstvo verejného a súkromného sektora ako kľúča k budovaniu a využitiu technickej infraštruktúry v strednej Európe. Slovenský prezident vo svojom vystúpení zameral pozornosť na prítomnosť a budúcnosť už existujúcej spolupráce zúčastnených krajín. Zaoberal sa aj možnosťami a okolnosťami pristúpenia ďalších krajín do Európskej únie a budúcnosťou regiónu strednej Európy.

12.-13. júna 2013 -
Prezident SR Ivan Gašparovič sa v rámci 18. summitu krajín strednej a východnej Európy stretol s bulharským prezidentom Rosenom Plevnelievom. Hovorili najmä o zintenzívnení vzťahov v hospodárskej oblasti, ale aj o posilnení úlohy tzv. nových členských štátov EÚ. Gašparovič uviedol, že v oblasti bilaterálnej spolupráce potrebujeme zintenzívniť vzťahy najmä v hospodárskej oblasti, nakoľko obchodná výmena medzi oboma krajinami v minulom roku klesla. Na 18. stredoeurópskom summite v Bratislave podpísali prezidenti Rakúska, Maďarska, Rumunska a Bulharska list adresovaný azerbajdžanskému prezidentovi, v ktorom vyjadrili podporu projektu plynovodu Nabucco.

5.–6. novembra 2013 - Bulharský prezident Rosen Plevneliev uskutočnil na pozvanie slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča oficiálnu návštevu SR. Slovensko poskytlo ďalšiu pomoc Bulharsku pre sýrskych utečencov. Prezident SR počas stretnutia odovzdal svojmu bulharskému partnerovi Rosenovi Plevnelievovi symbolický šek vo výške 100.000 eur. S nimi bude disponovať tamojší Červený kríž. Obchodné vzťahy medzi SR a Bulharskom majú výrazné rezervy. Zhodli sa na tom obaja prezidenti na úvod Slovensko-bulharského podnikateľského fóra na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ). Spolu s delegáciou bulharského prezidenta prišla do Bratislavy aj skupina bulharských podnikateľov. Rosen Plevneliev druhý deň návštevy zavítal do Nitry, aby sa tu stretol s čelnými predstaviteľmi mesta a kraja. Po oficiálnom prijatí u primátora Jozefa Dvonča sa stretol aj s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milanom Belicom. Popoludní navštívil Nitriansky hrad, kde položil veniec k súsošiu Cyrila a Metoda.