Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

A. KISKA: Gruzínsko na vstup do EÚ potrebuje reformy

Gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili (vpravo) a slovenský prezident Andrej Kiska počas uvítacieho ceremoniálu 30. mája 2016 v Tbilisi. Foto: TASR/AP

Slovensko môže byť v tomto podľa prezidenta nápomocné.

Tbilisi 31. mája (TASR) - Gruzínsko na vstup do Európskej únie (EÚ) potrebuje uskutočniť reformy. Slovensko môže byť krajine v integračnom procese nápomocné. Únia však musí byť jednotná vo vnútri, aby mohla prijímať nových členov. Presvedčený je o tom prezident SR Andrej Kiska, ktorý je na niekoľkodňovej oficiálnej návšteve Gruzínska.

"Gruzínsko podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou aj dohodu o voľnom obchode, čo otvára ešte viac možností na vzájomnú spoluprácu. Sme rádovo rovnako veľká krajina a ten potenciál a možnosti sú využívané veľmi málo. Necítime bariéry, skôr cítime slabé poznanie trhu ako takého," uviedol počas návštevy Tbilisi Kiska.

Podľa jeho slov však krajina musí uskutočniť reformy a Slovensko má v tejto oblasti veľa skúseností. "My sme na tejto ceste boli 12 rokov a tieto reformy nie sú jednoduché. Práve takéto zdieľanie najlepších skúseností, keďže sme rádovo rovnako veľké krajiny, je nesmierne dôležité," podotkol Kiska.

Slovensko bude od júla tohto roka predsedať Rade EÚ. Podľa Kisku je dôležité, aby krajina počas predsedníctva vynaložila aj snahu na to, aby únia zostala vo vnútri jednotná a netrieštila sa názorovo. "Pokiaľ bude EÚ jednotná, potom je aj potenciál na to, aby sa rozširovala o ďalšie krajiny, ktoré by veľmi chceli byť jej súčasťou. Napriek tomu, že je tu spoločná hranica s Ruskom, že je tu dopad ruskej propagandy, skoro 80 % ľudí chce byť v EÚ," upozornila hlava štátu.

Slovensko by tak mohlo byť Gruzínsku v integračnom procese nápomocné. "Treba ísť krok po kroku. Na jednej strane sú potrebné reformy zo strany Gruzínska, na strane druhej zo všetkých veľkých podporovateľov ako Slovensko, je vo vzťahu voči Gruzínsku treba vyvíjať všetku snahu pre to, aby cesta bola otvorená," tvrdí Kiska.

V Gruzínsku totiž vidí veľký priestor na rozvoj. "Gruzínsko je krajina s rôznorodým priemyslom a možnosti rozvoja sú veľké. Vzájomný obrat so Slovenskom, ktorý je viac ako 30 miliónov eur, je veľmi malý a je tu obrovský potenciál využitia turizmu. Gruzínsko má nádherné pláže, lyžiarske rezorty, históriu. Ale krajina má aj potenciál v poľnohospodárskych komoditách. Je veľmi dôležité, aby sa slovenskí podnikatelia zapojili do rozvoja priemyslu tu v Gruzínsku," myslí si Kiska.

Prezident dnes opustí hlavné mesto Tbilisi a presunie sa do mesta Mtskheta a Khurvaleti. Stretne sa so slovenskými zástupcami v monitorovacej misii EÚ v Gruzínsku a oboznámi sa so stavom pohraničnej zóny v okupovanom území Gruzínska.