Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kiska opäť nepodpísal novelu o ÚRSO, šéfa úradu bude menovať vláda

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Foto: TASR/Martin Baumann

Právna norma tak bude platiť bez podpisu prezidenta SR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Funkcia predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa oddelí. Nového šéfa ÚRSO bude po novom vymenovávať vláda. A to aj napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý opäť nepodpísal novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Poslanci novelu opätovne schválili 13. júna, kedy prelomili Kiskovo veto. Hlava štátu právnej norme vyčítala práve to, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa podľa Kisku stane ešte viac závislým od vládneho kabinetu a jej politického tlaku.

Kiskova druhá výčitka smerovala k tomu, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR alebo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Tieto zmeny podľa Kisku môžu výrazne zasiahnuť do nezávislosti úradu a rozhodovania o cenách energií, čo je v priamom rozpore s harmonizačnými pravidlami smerníc Európskej únie.

Okrem problematiky vymenovávania predsedu úradu, sa novelou tiež nanovo upravujú povinnosti Regulačnej rady ÚRSO v procese schvaľovania regulačnej politiky a právomoci štátu v rámci cenových konaní, ktoré majú súvislosť s regulovanými subjektmi sieťových odvetví.

Novelou sa zavádza povinnosť úradu zverejňovať vyjadrenie Ministerstva hospodárstva SR a Ministerstva životného prostredia SR, ak niektoré z uvedených ministerstiev zašle regulačnému úradu vyjadrenie s pripomienkami k návrhu regulačnej politiky a Regulačná rada ÚRSO tieto pripomienky neakceptuje. Úrad má zverejňovať spolu s vyjadrením aj odôvodnenie neakceptovania pripomienok. Uvedený mechanizmus by mal podľa predkladateľov podporiť požiadavku na zohľadnenie odborných pripomienok MH SR a MŽP SR, pričom však neobmedzí nezávislosť Regulačnej rady ÚRSO pri prijímaní regulačnej politiky.

Po novom sa bude musieť vyhodnocovať aj vplyv návrhu ceny energií na jednotlivé skupiny odberateľov. "Vyhodnotenie dopadov konečných schválených cien by malo byť súčasťou cenového konania, keďže schválená cena sa môže do veľkej miery líšiť od ceny, ktorá je predmetom návrhu. V nadväznosti na uvedené by mal úrad vyhodnotiť dopad ceny na jednotlivé skupiny odberateľov a toto vyhodnotenie by mal uviesť ako súčasť odôvodnenia cenového rozhodnutia," uvádza sa v novele zákona.