Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. Kiššová: Štát nerobí dosť pre zníženie byrokracie v podnikaní

Jana Kiššová, SaS Foto: SaS

Povedala to predsedníčka parlamentnej komisie pre podnikanie Jana Kiššová (SaS). Témou rokovani bolo najmä zníženie administratívnej náročnosti zamestnania prvého zamestnanca.

Bratislava 30. mája (TASR) – Štát nerobí dosť pre zníženie byrokracie v podnikaní. Uviedla to dnes po prvej schôdzi Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu malého a stredného podnikania (MSP) a živnostníkov Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti jeho predsedníčka Jana Kiššová (SaS). Témou rokovania komisie, kde boli prítomní predstavitelia podnikateľských a zamestnávateľských asociácií, združení a organizácií MSP, bolo najmä zníženie administratívnej náročnosti zamestnania prvého zamestnanca.

"Som presvedčená, že štát nerobí dostatok toho, čo by mohol robiť na zníženie byrokracie, napriek tomu, že sa sľuby o znížení byrokracie cyklicky opakujú. Mnohé zamestnávateľské zväzy a združenia poskytujú aj Ministerstvu hospodárstva (MH) SR, aj orgánom štátnej správy množstvo konkrétnych podnetov, bohužiaľ sa s nimi nič nerobí. Možno aj preto som využila priestor a platformu tejto komisie, aby sme sa konkrétne rozprávali so zástupcami podnikateľov a zamestnávateľov," priblížila Kiššová. Komisia by sa mohla podľa nej stretávať približne raz za dva mesiace.

Podľa štátneho tajomníka MH SR Rastislava Chovanca je zlepšovanie podnikateľského prostredia, a teda aj znižovanie byrokratickej náročnosti dlhodobá téma. "Nikdy totiž nemôžeme byť spokojní s tým, aké je podnikateľské prostredie. Vždy sa dajú urobiť nejaké úpravy, ako podnikateľom zjednodušiť život," poznamenal Chovanec.

"Na druhej strane treba rozumne posúdiť, aké zmeny ideme uplatňovať, aby v niektorých prípadoch neboli kontraproduktívne. Mám dobrý pocit z toho, že Slovensko sa významne posúva v rebríčkoch, ktoré merajú objektívne kritériá podnikania. Napríklad v rebríčku Doing Business sme sa posunuli o šesť priečok, na historicky najlepšie miesto, teraz sme na 29. mieste. Aj v programovom vyhlásení vlády máme ambíciu, aby sme postupovali v rebríčku ešte vyššie," dodal štátny tajomník rezortu hospodárstva SR.