Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

J. KIŠŠOVÁ: U. S. Steel by mal poslancom vysvetliť prepúšťanie

Na archívnej snímke podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Foto: TASR/Andrej Galica

Predsedníčka výboru pre hospodárske záležitosti zároveň vyslovila pochybnosti o výhodnosti Memoranda z pohľadu Slovenska, ktoré s U. S. Steel v roku 2013 podpísal premiér Fico.

Bratislava 13. mája (TASR) - Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová (SaS) bude iniciovať stretnutie poslancov výboru so zástupcami spoločnosti U. S. Steel v Košiciach. Vedú ju k tomu aktuálne informácie o kontinuálnom prepúšťaní zamestnancov počas dvoch rokov. Aj správy, ktoré hovoria o predaji východoslovenských železiarní čínskym investorom, sú závažnou sociálno-ekonomickou témou.

"Chápeme, že podnik je živý organizmus a pokiaľ chce prežiť v tvrdej medzinárodnej konkurencii, musí sa prispôsobovať zmenám. To znamená, zvyšovať efektívnosť a znižovať náklady vrátane mzdových," uviedla ďalej v stanovisku Kiššová.

Štát však podľa nej americkému investorovi počas jeho podnikania na Slovensku vychádzal v ústrety, naposledy podpisom Memoranda o porozumení z roku 2013, na základe ktorého boli firme poskytnuté stimuly výmenou za určité záväzky pri udržaní zamestnanosti. "Preto nás situácia v železiarňach mimoriadne zaujíma. Boli by sme veľmi radi, keby sme sa o jej plánoch dozvedeli priamo od manažmentu a nie sprostredkovane z médií," dodala.

Kiššová zároveň vyslovuje pochybnosti o výhodnosti Memoranda z pohľadu Slovenska, ktoré s U. S. Steel v marci 2013 podpísal premiér Robert Fico. "Myslím si, že americký investor dosiahol čo chcel, ale mám pochybnosti, či to isté môže povedať aj slovenská strana," uzatvorila predsedníčka parlamentného výboru.