Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

KIŠŠOVÁ: Žiadame vysvetlenia k prevádzke tepelnej elektrárne Nováky

Jana Kiššová, SaS Foto: SaS

Požiadavku na zodpovedanie otázky, či sa jeden z blokov tepelnej elektrárne v Novákoch prevádzkuje v rozpore so zákonmi, považujeme za legitímnu, podčiarkla poslankyňa za SaS.

Bratislava 15. december (TASR) - Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti a podpredsedníčka opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová sa dnes listami obrátila na ministra hospodárstva SR Petra Žigu (Smer-SD) a ministra životného prostredia SR Lászlóa Solymosa (Most-Híd). V listoch žiada vysvetlenia vo veci prevádzky tretieho bloku tepelnej elektrárne v Novákoch (ENO3), ktorý je podľa zistení poslancov NR SR za SaS Karola Galeka a Anny Zemanovej nezákonne v prevádzke. Informovala o tom SaS.

K téme Kiššová zvolala minulý týždeň (8. 12.) parlamentný hospodársky výbor, na ktorý boli obaja ministri pozvaní. Ani jeden z ministrov však na rokovanie výboru neprišiel. "Absencia Vás, ako aj koaličných poslancov, v nás len posilnila podozrenie, že v elektrárni sa naozaj môžu porušovať zákony," uviedla okrem iného v liste Kiššová.

"Požiadavku na zodpovedanie otázky, či sa jeden z blokov tepelnej elektrárne v Novákoch prevádzkuje v rozpore so zákonmi, považujeme za legitímnu," podčiarkla.

Zdôraznila zároveň, že výbor, na ktorom opoziční poslanci očakávali informácie o prevádzke a dôvody absencie akýchkoľvek povolení k prevádzke bloku ENO3, odignorovali aj poslanci koalície. Kiššová obom ministrom píše, že "hoci zákon vyslovene nezakazuje obštrukcie poslancov, koaličná väčšina a ministri vlády by mali veľmi dobre zvažovať, v akých prípadoch ich použijú a komu tým slúžia".

"Dovoľte mi vysloviť domnienku, že keby ste mali v rukách dobré argumenty, naše podozrenia by ste na zasadnutí výboru doslova s chuťou vyvrátili. Týmto otvoreným listom Vám dávam ďalšiu príležitosť to urobiť," dodala Kiššová.

Žiga 8. decembra na brífingu pred začiatkom mimoriadneho rokovania hospodárskeho výboru vyhlásil, že SaS v prípade ENO3 politikárči. Oznámil zároveň, že sa na zasadnutí výboru nezúčastní, pretože jeho zvolanie považuje za "vytĺkanie politického kapitálu".

Vzťah spustenia ENO3 do testovacej prevádzky sa podľa neho týka dvoch súkromných spoločností, a to Slovenských elektrární a Hornonitrianskych baní Prievidza. "Tretí blok ENO bol spustený 7. novembra 2016 a bude v prevádzke do konca tohto roka. Všetky potrebné a zákonné povolenia boli k tomu vydané a zverejnené," poznamenal minulý týždeň Žiga.