Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. KLEPÁČ: Rusi myslia vážne zámer pri dodávkach obísť Ukrajinu

Ján Klepáč v Tablet.TV Foto: TABLET.TV

O plynárenstve a energetike hovoril výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Bratislava 19. mája (TABLET.TV) - Plynárenstvo a energetika budú hlavnou agendou slovenského predsedníctva v Európskej únii. Témou je najmä zámer vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorým Rusko obchádza stred Európy. O téme hovoril výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Projekty plynovodov ako South Stream, Turkish Stream, no najmä Nord Stream 2 svedčia o tom, že Rusi chcú po roku 2019 obísť Ukrajinu ako tranzitný štát. „Zámer obísť Ukrajinu je myslený zo strany Ruska vážne. Nord Stream 2 je stopercentne komerčný projekt, ale nemožno nevidieť aj jeho politickú dimenziu,“ povedal Klepáč.

Ak by sa naplnil, pre Slovensko by to bol politický, no najmä ekonomický problém. „Slovensko má veľmi silnú plynárenskú infraštruktúru, prepravná kapacita je 94 miliárd metrov kubických ročne. Minulý rok bola využitá na 60 percent. Ak by magistrálne plynovody Slovensko obišli, stratíme príjem z tranzitných poplatkov za plyn a to by bol problém. Navyše by sme sa sa v únii dostali na perifériu plynárenského odvetvia,“ zdôraznil Klepáč.

V záujme Slovenska je hľadať alternatívy ako je projekt Eastring, spájajúci slovenskú plynovodnú sústavu s Balkánom. „Ním by sa dal do Európy dopraviť iný ako ruský plyn cez južný koridor. Azerbajdžanský plyn by bol k dispozícii okamžite, neskôr aj turkménsky alebo iránsky plyn. Toto je projekt vitálneho významu pre EÚ aj pre Slovensko,“ dodal Klepáč.