Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

KLEPÁČ: Svet má pri súčasnej spotrebe zásoby plynu na 55 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes v Senci na odbornej energetickej konferencii Energofórum 2015 výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Senec 22. júna (TASR) – Svet má pri súčasnej spotrebe konvenčné zásoby zemného plynu na 55 rokov. "Pri započítaní nekonvenčných zdrojov, čo je hlavne forma bridlicového plynu, sa predpokladajú zásoby plynu na približne 70 rokov," uviedol dnes v Senci na odbornej energetickej konferencii Energofórum 2015 výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Spotreba plynu v Severnej Amerike bude podľa jeho informácií do roku 2030 narastať, a to tempom 1,8 % ročne, v Európe tempom 0,7 % ročne. "Najdramatickejší nárast zaznamená Ázia, až s 4,4-% medziročným nárastom spotreby," podčiarkol.



Pripomenul, že výhodou Severnej Ameriky je skutočnosť, že sa môže spoliehať už iba na vlastné zdroje. "USA samotné sa v posledných rokoch zmenili z dovozcu plynu na jeho čistého vývozcu. Vďaka ťažbe bridlicového plynu už v roku 2020 USA začnú vo väčšom bridlicový plyn v stlačenej forme vyvážať ďalej do sveta," poznamenal.

Podľa Klepáča v Európe vlastné zdroje zemného plynu postupne klesajú. Dovoz plynu do Európy bude preto mierne narasť, jednak potrubím, ako aj vo forme LNG (stlačený zemný plyn). "V Ázii rastúca spotreba súvisí predovšetkým s nárastom bohatstva strednej triedy, ktorá vyvoláva dopyt po plyne," dodal.