Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Klimatický plán počíta s 250-násobným rastom výroby veternej energie

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Tomáš Halász

Tento rast je časťou plánu na zvýšenie pomeru obnoviteľných energetických zdrojov (OZE) na 23 % zo slovenskej energetickej spotreby.

Bratislava 12. júla (TASR) - Produkcia elektriny z veterných zdrojov by sa mala do roku 2030 zvýšiť 250-násobne. Tento rast je časťou plánu na zvýšenie pomeru obnoviteľných energetických zdrojov (OZE) na 23 % zo slovenskej energetickej spotreby. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v návrhu aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 - 2030 (INEKP).

Produkcia veternej energie má rásť zo súčasných šiestich gigawatthodín (GWh) na 1500 GWh v roku 2030 a inštalovaná kapacita z troch megawattov (MW) na 750 MW. Veterné elektrárne by tak mali väčší inštalovaný výkon než jeden blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V súčasnosti sú na Slovensku len dve veterné elektrárne v obciach Cerová a Ostrý vrch.

Navýšenie produkcie veternej energie je len časťou plánovaného rozvoja OZE. Navrhovaných 23 % predstavuje nárast 3,8 % v porovnaní s cieľom v súčasnom pláne. Ďalšie výrazné nárasty sú očakávané v oblastiach fotovoltiky a geotermálnej energie. Celkovo sa má potenciálna produkcia energie z OZE zvýšiť zo súčasných 7051 GWh na 10.052 GWh. Odhadované náklady na dosiahnutie týchto cieľov sú 5,3 miliardy eur.

Cieľom návrhu aktualizácie INEKP je naplnenie nariadenia EÚ o spoločnom úsilí, ktoré stanovilo zníženie slovenských emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 22,7 % v porovnaní s hodnotami v roku 2005. Podľa nového návrhu bude najviac ovplyvnený sektor dopravy, s plánovaným znížením emisií o 29 % a najmenej poľnohospodárstvo, len o 10 %. K dosiahnutiu týchto cieľov má prispieť využitie princípov obehového hospodárstva a investície do adaptačných a mitigačných opatrení.

Po vydaní tohto návrhu bola uverejnená výzva odborníkov a osobností predsedovi vlády a vláde SR, iniciovanej Slovenskou klimatickou iniciatívou. Jej tvorcovia požadujú úpravu INEKP so zameraním na ambiciózne ciele umožňujúce dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050, finančné krytie a spoluprácu rezortov.