Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

KLUB 500: Plánovaná investícia Duslo, a. s., je dobrou správou pre SR

Foto: TASR/Milan Ivanič

Klub 500 vyjadruje pohoršenie nad vyjadreniami predstaviteľov strany SaS Richarda Sulíka a Jany Kiššovej k návrhu na udelenie investičných stimulov pre spoločnosť Duslo, a. s. Šaľa.

Bratislava 25. júla (TASR) - Plánovaná investícia spoločnosti Duslo, a. s., je dobrou správou pre Slovensko.

"Klub 500 odmieta neodborné a politické vyjadrenia predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita (SaS)," uviedol klub v reakcii na stredajšie (23. 7.) vyjadrenia predstaviteľov SaS.

Klub 500 vyjadruje pohoršenie nad vyjadreniami predstaviteľov strany SaS Richarda Sulíka a Jany Kiššovej k návrhu na udelenie investičných stimulov pre spoločnosť Duslo, a. s. Šaľa.

"Namiesto toho, aby uvedení politici privítali, že slovenská ekonomika vďaka rozhodnutiu vlastníka spoločnosti Duslo neinvestovať v Nemecku, ale na Slovensku získa významnú investíciu vo výške 300 miliónov eur, označili dané rozhodnutie ako 'pľuvanec do tváre všetkým daňovým poplatníkom tohto štátu'. Je zarážajúce s akou ľahostajnosťou prehliadnu skutočnosť, že v tomto konkrétnom prípade ide o zachovanie ďalšej existencie podniku založeného v roku 1958."

"Pýtame sa, či si pán Sulík uvedomuje, akými čiastkami spoločnosť každoročne prispieva k napĺňaniu slovenského štátneho rozpočtu, ako aj rozpočtov zdravotných a Sociálnej poisťovne a o aké čiastky by v prípade rozhodnutia investovať v Nemecku Slovensko prišlo? A to nehovoríme o stovkách subdodávateľov s tisíckami zamestnancov z radov malých a stredných podnikov, na ktorých sa pán Sulík s radosťou odvoláva, ktorí sú existenčne závislí na spolupráci so spoločnosťou Duslo, a. s.," zdôraznil Klub 500 v stanovisku.

Otázka pre Sulíka

Klub 500 sa týmto zároveň pána Sulíka pýta, či pľuvancom do tváre daňových poplatníkov nebolo schválenie investičnej pomoci spoločnosti Gallai & Wolff v roku 2011, predloženou ministrom hospodárstva za SaS pánom Miškovom, voči ktorej Klub 500 ostro protestoval. "V tomto prípade išlo o poskytnutie 50-% štátnej pomoci pre investora, ktorý má na Slovensku svojho priameho konkurenta, čím bol priamo ohrozený domáci výrobca s dlhoročnou tradíciou."

"Je nám veľmi ľúto, že politici bez akejkoľvek zodpovednosti za svoje konanie a rozhodnutia svojimi vyjadreniami a skutkami priamo škodia Slovensku a jeho ekonomike. Pán Sulík ako novozvolený europoslanec by sa mal namiesto neodborných, populistických a ekonomike škodiacich vyjadrení sústrediť na štúdium pripravovanej legislatívy EÚ a pripravovaním odborných stanovísk a návrhov, ktoré budú v prospech slovenskej a európskej ekonomiky," podčiarkol Klub 500.

Predstavitelia Klubu 500 vyjadrujú želanie, aby vystúpenia pána Sulíka na pôde Európskeho parlamentu boli odborne fundované, vecné a s národohospodárskym rozmerom, ktorý však chýbal jeho vystúpeniu pri príležitosti Slovenského dňa v Miláne.

Sulík 23. júla na tlačovej konferencii v Bratislave uviedol, že daňová úľava, ktorú má dostať český podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš pre spoločnosť Duslo Šaľa vo výške takmer 60 miliónov eur, je pľuvancom do tváre všetkým daňovníkom Slovenska.