Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Klub 500 nesúhlasí so štátnou pomocou pre Kuka Enco Werkzeugbau

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z pohľadu Klubu 500 je neprijateľné, aby štátna pomoc smerovala do identického segmentu dlhoročného a tradičného slovenského dodávateľa.

Bratislava 14. januára (TASR) - Klub 500 zásadne nesúhlasí s poskytnutím štátnej pomoci pre Kuka Enco Werkzeugbau, s. r. o., ktorá požaduje investičnú pomoc vo výške 448.000 eur, a to 120.000 eur vo forme úľavy na dani z príjmu a 328.000 eur vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta. Vyplýva to z vyhodnotenia pripomienkového konania k zverejnenému zámeru Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

"Už samotný predložený investičný zámer deklaruje, že jedným z hlavných konkurentov spoločnosti (Kuka Enco) je Matador Industries, a.s. Poskytnutie investičnej pomoci pre Kuka Enco Werkzeugbau, s. r. o., by bolo priamym ohrozením konkurencieschopnosti tradičného a dlhoročného slovenského dodávateľa robotizovaných zváracích liniek pre výrobu karosérií automobilov," upozornil Klub 500.

Z pohľadu Klubu 500 je neprijateľné, aby štátna pomoc smerovala do identického segmentu dlhoročného a tradičného slovenského dodávateľa. "Tento predmet podnikania je rozvíjaný z vlastných zdrojov a poskytnutie investičných stimulov priamemu konkurentovi by bolo priame poškodenie konkurencieschopnosti slovenského dodávateľa, ktoré by vytvorilo nerovné podmienky v rámci konkurenčného boja v tom istom segmente," podčiarkol ďalej v zásadnej pripomienke Klub 500.

Podstatou investičného zámeru Kuka Enco Werkzeugbau je podľa rezortu hospodárstva založenie technologického centra Kuka v Dubnici nad Váhom. "Realizácia investičného zámeru s investičnými nákladmi vo výške 510.000 eur je rozložená na obdobie rokov 2015 až 2017. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2017 vytvorí 41 nových pracovných miest, z ktorých minimálne 70 % budú tvoriť zamestnanci s vysokoškolským vzdelaním," spresnil rezort hospodárstva.

Kuka Enco Werkzeugbau, s. r. o., Dubnica nad Váhom vznikla v roku 1996 ako Kuka Enco Engineering, s. r. o. Hlavnou činnosťou žiadateľa o investičnú pomoc je vývoj, simulácia a robotizácia priemyselných procesov v automobilovom priemysle. Dubnická firma je súčasťou nemeckej skupiny Kuka AG so sídlom v Augsburgu. Skupina v roku 2013 zamestnávala 7990 ľudí a dosiahla obrat 1,7 miliardy eur.