Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Klub 500 víta prijatie novely zákona o ochrane osobných údajov

Schválením novely zákona sa podľa Tibora Gregora úroveň ochrany osobných údajov dostáva na štandardnú európsku úroveň a zo zákona sa odstraňujú ustanovenia, ktoré sú nad rámec požiadaviek smerníc EÚ.

Bratislava 27. marca (TASR) - Klub 500 víta dnešné schválenie novely zákona o ochrane osobných údajov v Národnej rade SR. Uviedol to výkonný riaditeľ Klubu slovenských vlastníkov zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov Tibor Gregor.

Schválením novely zákona sa podľa neho úroveň ochrany osobných údajov dostáva na štandardnú európsku úroveň a zo zákona sa odstraňujú ustanovenia, ktoré sú nad rámec požiadaviek smerníc EÚ.

Klub 500 zároveň víta, že na rokovaniach sa podarilo nájsť spoločný konsenzus a dohodnúť sa na zmenách, ktoré prinesú zmiernenie tlaku na podnikateľov a zamestnávateľov.

"Za významné pozitívne zmeny Klub 500 považuje zmenu výšky, ako aj systému ukladania pokút na fakultatívny, vypustenie povinnosti vypracovať bezpečnostnú smernicu, zmenu registračnej povinnosti administratívneho poplatku na oznamovaciu povinnosť, zníženie byrokracie, kde sa rozširuje možnosť elektronického plnenia povinností a v neposlednom rade aj zrušenie povinnosti mať zodpovednú osobu," konštatoval Gregor.

Pripomenul, že Klub 500 sa na základe vážnych výhrad k zneniu zákona o ochrane osobných údajov spolu s ďalšími zamestnávateľskými organizáciami na rokovaní Rady solidarity a rozvoja obrátil na predsedu vlády SR Roberta Fica s požiadavkou na prijatie novely spomínaného zákona.

Rada Solidarity a rozvoja odporučila Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) rokovať o zmene zákona. Rokovania s ÚOOÚ sa uskutočnili v posledných dňoch, a to za účasti Úradu vlády SR, Ministerstva spravodlivosti SR, predstaviteľov všetkých zamestnávateľských organizácií, pričom výsledkom rokovania bola zhoda na znení úprav zákona o ochrane osobných údajov.

Zdôraznil, že doterajší zákon ukladá podnikateľom a zamestnávateľom povinnosti, ktoré znamenajú enormnú administratívnu, ako aj finančnú záťaž, bez akéhokoľvek pozitívneho efektu vo vzťahu k úrovni ochrany osobných údajov, pričom rozsah regulácie je absolútne nad rámec požiadaviek, ktoré na členské štáty kladú smernice EÚ.