Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kľúčový nemecký index Dax sa rozšíri na 40 z 30 titulov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o najväčšiu zmenu v rámci jeho 33-ročnej histórie.

Frankfurt nad Mohanom 5. septembra (TASR) - Kľúčový nemecký index Dax sa v druhej polovici septembra rozšíri na 40 z 30 titulov, uviedol v piatok (3. 9.) nemecký burzový operátor Deutsche Börse. Ide o najväčšiu zmenu v rámci jeho 33-ročnej histórie. Súčasťou Dax sa stane napríklad automobilka Porsche alebo výrobca športového oblečenia Puma.

O rozšírení hlavného nemeckého burzového indexu sa uvažovalo už niekoľko rokov. Nový impulz týmto úvahám dal minuloročný kolaps nemeckej platobnej spoločnosti Wirecard, ktorá sa na index dostala len dva roky predtým. Rozšírenie indexu totiž znamená väčšiu diverzifikáciu a potenciálne vyššiu stabilitu pre investorov.

Zmena znamená, že na Dax, ktorý bol pôvodne rezervovaný pre nemeckých gigantov, ako sú Volkswagen a Siemens, sa dostane viacero nových firiem. Okrem Porsche a Pumy sa súčasťou indexu stanú aj výrobca lietadiel Airbus alebo online predajca oblečenia Zalando, zvyšnými novými titulmi sú Siemens Healthineers, Symrise, Sartorius, Brenntag, Hellofresh a Qiagen. Dax sa rozšíri od 20. septembra. Naopak, počet titulov na indexe stredne veľkých firiem MDax klesne na 50 zo 60.

Kolaps Wirecard poškodil reputáciu Nemecka ako bezpečného prístavu pre investície a urýchlil reformu podporovanú šéfom Deutsche Börse Theodorom Weimerom. Burzový operátor ohlásil zmeny už minulý rok v novembri. Ako argument uviedol, že zmeny zvýšia kvalitu indexov Dax a zosúladia ich s medzinárodnými štandardmi. Deutsche Börse počas uplynulého roka tiež sprísnila kritériá týkajúce sa finančných výkazov firiem.

Portfóliový manažér spoločnosti Starcapital Manfred Schlumberger však pochybuje, že rozšírenie zvýši atraktivitu indexu. Americké indexy sú pre investorov atraktívnejšie než európskej predovšetkým z toho dôvodu, že zahŕňajú široké portfólio perspektívnych odvetví, ako sú technológie a komunikácia. Daxu podľa Schlumbergera reforma nepomôže, keďže tieto odvetvia tu jednoducho neexistujú.