Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kofola posilnila pozície na Balkáne, kúpila výrobcu minerálok

Foto: wikimedia.org

O cene ani jedna zo strán neinformovala.


Praha 20. septembra (TASR) - Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola pokračuje v zahraničnej expanzii. Do svojho portfólia pridal chorvátskeho výrobcu minerálok Studenac, ktorého Kofole predala chorvátska skupina Podravka. O cene ani jedna zo strán neinformovala. Firmy uviedli len toľko, že akvizícia by mala byť dokončená ešte tento rok. Informoval o tom server iHNED.cz.

Predaj nápojového biznisu vysvetľuje vedenie Podravky lokálnym zameraním značky Studenac, ktorá nie je v súlade so stratégiou skupiny. Naopak, Kofole zameranie firmy Studenac vyhovuje, nakoľko na lokálne silných produktoch tradične stavia. Studenac sa začlení do slovinskej skupiny Radenska, ktorá je najväčšou akvizíciou v dejinách Kofoly.

Kofola je dvojkou na českom trhu nealkoholických nápojov. Pred ňou je len svetová jednotka Coca-Cola, česká skupina však dlhodobo poráža ďalšiu globálnu nápojovú "veľmoc" Pepsi Colu. Hlavným zahraničným trhom, na ktorý sa Kofola zameriava, sú krajiny bývalej Juhoslávie, dôraz však kladie aj na Poľsko.

Dve tretiny príjmov skupiny Kofola však stále plynú z českého a slovenského trhu. Vlani tržby Kofoly aj vďaka priaznivému počasiu presiahli 7 miliárd Kč (259,05 milióna eur). Prevádzkový zisk sa priblížil k 600 miliónom Kč a čistý zisk dosiahol 373 miliónov Kč.