Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Koh-i-noor končí s výrobou pasteliek v Číne, produkciu sťahuje domov

Ilustračné foto Foto: wikimedia.org

Na čínskom trhu bude ďalej pôsobiť obchodná firma, ktorá zabezpečuje distribúciu pre ázijské trhy.

Praha 26. augusta (TASR) - Po 11 rokoch končí českobudějovická spoločnosť Koh-i-noor Hardtmuth výrobu školských, kancelárskych a výtvarných potrieb v Číne. Rozhodnutie urýchlilo zvýšenie pracovných nákladov v Číne, ako aj pokles dopytu v Rusku. Informoval o tom server iDNES.cz.

Firma zatvorí závod v Nan-ťingu a prepustí tam približne sto ľudí. V Číne vyrábala najmä lacnejšie produkty pre ázijský trh a zároveň pre privátne značky hypermarketov v Česku. "Rastúce mzdové požiadavky spoločne s neustále sa sprísňujúcou európskou legislatívou a so zložitým logistickým plánovaním výrobu do veľkej miery komplikovali," uviedla firma.

Podľa predsedu správnej rady Vlastislava Břízu padlo konečné rozhodnutie pre prepad predaja v Rusku. "Presun výroby späť do Česka znamená, že nevyhnutné prepúšťanie sa bude týkať len čínskych pracovníkov. So všetkými českými zamestnancami počítame aj naďalej," povedal Bříza.

Na čínskom trhu bude ďalej pôsobiť obchodná firma, ktorá zabezpečuje distribúciu pre ázijské trhy. Prepustenie sa dotkne zhruba stovky ľudí, prevažne v robotníckych profesiách.

Koh-i-noor Hardtmuth je súčasťou skupiny Koh-i-noor holding, ktorá dosiahla minulý rok tržby vyše 3,5 miliardy Kč (129,22 milióna eur) a zamestnáva viac než 2500 ľudí. Súčasťou skupiny sú výrobca zdravotníckych potrieb Gama, strojárska divízia aj energetická časť, v ktorej je napríklad predajca LPG Kralupol. Samotný Koh-i-noor Hardtmuth podľa výročnej správy v roku 2014 zvýšil tržby na 682 miliónov Kč a čistý zisk vzrástol viac než o tretinu na 135 miliónov Kč.