Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ústavný súd zamietol reštitúciu továrne Koh-i-Noor židovským potomkom

Ilustračné foto Foto: wikimedia.org

Známa továreň stále pracuje a výrobky vyváža do celého sveta.

Praha 2. mája (TASR) - Najvyšší súd Českej republiky potvrdil predchádzajúce rozhodnutia súdov v prípade reštitučného nároku židovských dedičov pôvodných vlastníkov továrne na patentky Koh-i-Noor, ktorú ovládli nacisti a neskôr bola na základe Benešových dekrétov znárodnená. O konečnom verdikte dnes informoval súd, napísala tlačová agentúra Associated Press.

Český ústavný súd potvrdil svoje rozhodnutie z roku 2010, ktoré zmenilo verdikt najvyššieho súdu z predchádzajúceho roku a všetky rozsudky nižších súdov potvrdzujúce reštitučné nároky troch príbuzných Zikmunda Waldesa.

Ten vlastnil továreň Koh-i-Noor v Prahe. V roku 1939 ju zabavili nacisti počas okupácie Československa. Po vojne prevzala továreň obnovená Československá republika na základe Benešových dekrétov, ktorými sa znárodnili aj niektoré priemyselné podniky. Známa továreň stále pracuje a výrobky vyváža do celého sveta.

Potomkovia pôvodných majiteľov, Jindřicha a Zikmunda Waldesovcov, nedostanú naspäť ani zbierku 20 obrazov, ktoré viseli v továrni. Jedným z týchto obrazov je slávna olejomaľba Františka Kupku Dívka s patentkou (1912), podľa ktorej neskôr vzniklo logo spoločnosti vyvážajúcej dnes do celého sveta. Autori ostatných obrazov sú menej známi.