Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

V Kolárove plánujú vybudovať farmu na chov sumčeka afrického

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Chov rýb v špeciálnych objektoch nerybničného typu je podľa investora novým odvetvím v rybárstve.

Kolárovo 9. marca (TASR) – Spoločnosť Drevoprojekt Komárno, s.r.o., plánuje vybudovať v Kolárove novú farmu na chov rýb. Prevádzka rybného hospodárstva s využitím vody a tepla z miestneho zdroja by mala vzniknúť v mestskej časti Částa. Investor plánuje na umiestnenie technológie na intenzívny chov rýb v nádržiach využiť priestory v existujúcej hale. Predpokladaná kapacita chovu je podľa projektu predloženého na posúdenie vplyvu na životné prostredie 100 ton ročne.

Chov rýb v špeciálnych objektoch nerybničného typu je podľa investora novým odvetvím v rybárstve. Vyznačuje sa vysokou intenzitou výroby v obmedzenom priestore pri optimálnej kvalite vody a ďalších technologických parametrov intenzívneho chovu rýb. Začiatok realizácie stavby je spojený so zabezpečením jej financovania investorom, ako aj možnosti získania prostriedkov z fondov Európskej únie. Investor odhaduje termín začiatku výstavby na jún tohto roka, predpokladaný čas výstavby je zhruba 24 mesiacov. Predpokladané celkové náklady predstavujú 300.000 eur. Chod prevádzky by v budúcnosti malo zabezpečovať päť pracovníkov.

Spoločnosť plánuje na novej farme chovať sumčeka afrického, hospodársky zaujímavú rybu pre intenzívny chov na celom svete. Pochádza z Afriky a juhozápadnej Ázie. Európska únia dováža v súčasnosti 68 % morských živočíchov určených na konzumáciu. Významnú časť z nich predstavujú chované ryby. Len 10 % našej spotreby pochádza z farmových chovov v krajinách únie.