Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kollár chce rokovať so Smerom o zmenách v zastropovaní dôchodku

Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa lídra hnutia Borisa Kollára strana Smer-SD týmto ústavným návrhom odstraňuje to, čo v minulosti zaviedla, a to zvyšovanie dôchodkového veku.

Bratislava 18. septembra (TASR)- Návrh na ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov získal aj podporu niektorých poslancov opozície, čo privítali predkladatelia zákona. Hnutie Sme rodina tak urobilo preto, že koaličný Smer-SD je ochotný rokovať o ďalších možných úpravách, ktoré by mohli byť v prospech žien.

Podľa lídra hnutia Borisa Kollára strana Smer-SD týmto ústavným návrhom "odstraňuje to, čo v minulosti zaviedla, a to zvyšovanie dôchodkového veku". "Ľudia na Slovensku sú tak zrobení, že si nemôžeme dovoliť, aby z práce odchádzali rovno na cintorín. Preto sme sa rozhodli, že pomôžeme posunúť tento návrh zákona do druhého čítania," zdôvodnil hlasovanie hnutia Kollár. Avizoval však, že chce so Smerom-SD ešte rokovať o určitých zmenách. "Budeme rokovať o tom, aby sme natiahli úľavu každej žene za každé dieťa nie na pol roka, ale možno na rok, aby mohla odísť skoršie do dôchodku," doplnil Kollár s tým, že len vďaka tomu, že je Smer-SD ochotný rokovať o ďalších zmenách, poslanci hnutia návrh na zastropovanie dôchodkového veku podporili.

Tento návrh omylom odsúhlasil aj poslanec koaličného Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. "Toľkokrát som tvrdil, že za to nebudem hlasovať, až som sa teda zrejme pomýlil a hlasoval som za," vysvetlil. Po hlasovaní to oznámil v pléne a požiadal o opravu svojho hlasovania.

"Samozrejme, dám si pozor, aby som v druhom čítaní tento ústavný zákon nepodporil," avizoval Hrnčiar. Pred hlasovaním o tomto bode programu bol podľa jeho slov zvolaný poslanecký klub strany, kde dostali poslanci voľnú roku pri hlasovaní. Preto sa niektorí vyslovili za tento návrh.

Naopak, predseda parlamentu a SNS Andrej Danko je rád, že sa návrh novely ústavy na zastropovanie dôchodkového veku dostal do druhého čítania. "Preto bude tento zákon podporovať aj naďalej," avizoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.

Spokojnosť s hlasovaním vyjadril aj poslanec Smeru-SD a jeden z predkladateľov návrhu Erik Tomáš. "Ústavná väčšina poslancov hlasovala v prvom čítaní za tento návrh novely ústavy, napriek tomu, že na prechod do druhého čítania bola potrebná len obyčajná väčšina," konštatoval.

Táto ústavná väčšina už v prvom čítaní tak podľa jeho slov vytvára predpoklad na to, že by Smer-SD mohol byť úspešný v iniciatíve zastropovať dôchodkový vek. Doplnil, že na podporu návrhu boli vyrokované hlasy od opozičnej strany Sme rodina. "Samozrejme pridali sa ďalšie strany, my nikoho odmietať nebudeme," zhodnotil Tomáš.