Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. KOLLÁR: Ekonomická politika strany Smer-SD zlyhala

Jozef Kollár Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Ako dodal, vládny kabinet pristúpil ku zníženiu sadzby dane po tom, keď zistil, že výber daní je približne o 500 miliónov eur nižší.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Plánované zníženie sadzby dane z príjmu pre právnické osoby je zlyhanie ekonomickej politiky strany Smer-SD. Vyhlásil to dnes podpredseda hnutia Nová väčšina - Dohoda (NOVA) Jozef Kollár, ktorý označil avizované kroky vlády za ekonomický diletantizmus. "Opäť pokračuje metódou pokusov a omylov a ide znižovať korporátne dane o kozmetický jeden, jediný percentuálny bod z 23 na 22 %," povedal na dnešnom brífingu v parlamente Kollár.

Ako dodal, vládny kabinet pristúpil ku zníženiu sadzby dane po tom, keď zistil, že výber daní je približne o 500 miliónov eur nižší, než predpokladá schválený štátny rozpočet na tento rok. Zníženie o jeden percentuálny bod však nepovedie k výraznému zvyšovaniu príjmov štátnej pokladnice. "To, čo by skutočne pomohlo oživeniu a naštartovaniu ekonomiky na Slovensku, je výrazné zníženie korporátnych daní niekde v úrovni piatich až šiestich percentuálnych bodov," skonštatoval podpredseda NOVA.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov dnes kritizoval aj plánované zavedenie takzvaného licenčného poplatku, ktorý by mali platiť aj stratové firmy. Opatrenie sa bude týkať zhruba 60.000 spoločností, ktoré v súčasnosti netvoria zisk. "Slovensko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zavedie takzvanú daň zo straty, toto je absurdné," uviedol Miškov a licenčný poplatok označil za "posledný klinec," ktorý prinúti viaceré firmy zbankrotovať.


UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva financií SR.