Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kollár na tripartitnom summite v Bruseli žiadal súlad miezd v EÚ

Na snímke zľava generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne a NN dôchodkových spoločností Peter Brudňák a prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár počas odbornej konferencie Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností "Quo vadis 3. pilier. Doplnkové dôchodkové sporenie - šance na kvalitnejší život v dôchodku". V Bratislave 18. októbra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Upozornil, že by mal byť prehodnotený Pakt stability a rastu a členské krajiny by mali mať povolený zvýšený limit deficitu nad tri percentá HDP.

Brusel 19. októbra (TASR) - S požiadavkou na investície do pracovných miest a mzdový rast prišiel do Bruselu na tripartitný sociálny summit prezident Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) Jozef Kollár.

Kollár v stanovisku pre TASR uviedol, že postoj KOZ SR k Ročnému prieskumu rastu 2017 je založený na požiadavke "prechodu od integrácie ku konvergencii" vo všetkých oblastiach života, s dôrazom na: vyššie investície do kvalitných pracovných miest; záväzky k vysokokvalitnému zamestnávaniu; dosiahnutie mzdového rastu prostredníctvom kolektívneho vyjednávania a stabilitu dôchodkových systémov a adekvátnu sociálnu ochranu.

Podľa jeho slov za účelom dosiahnutia súladu medzi členskými štátmi EÚ musí byť ročný prieskum rastu zameraný na kľúčové ekonomické politiky v podobe súkromných aj verejných investícií a mzdového rastu ako prostriedku boja proti ekonomickej nerovnosti.

Kollár upozornil, že by mal byť prehodnotený Pakt stability a rastu a členské krajiny by mali mať povolený zvýšený limit deficitu nad tri percentá HDP. Dodal, že v čase po prekonaní finančnej krízy v Európe je nevyhnutné požadovať posilnenie boja proti daňovým únikom a daňovým rajom.

"Aj keď vítame zlepšovanie miery zamestnanosti, požadujeme vytvorenie férového trhu práce," uviedol vo svojom príhovore. Spresnil, že hlavnými výzvami trhu práce v súčasnosti sú zamestnávanie žien, mladých, ale aj vekovo starších ľudí a dlhodobo nezamestnaných. Upozornil, že politika trhu práce by mala zamedziť nedôstojným prácam a presadzovať kvalitné zamestnávanie, ktoré zabezpečí dôstojné mzdy, adekvátny pracovný čas, súlad rodinného a pracovného života, dobré pracovné podmienky a bezpečnosť práce, ako aj prístup ku vzdelávaniu a kariérnemu rastu.

V oblasti mzdových politík a kolektívneho vyjednávania boli podľa neho odporúčania Európskej komisie smerované k decentralizácii kolektívneho vyjednávania, čo by však mohlo oslabiť silu odborov pri rokovaní o mzdách.

"Európa potrebuje mzdový nárast a za týmto účelom je potrebné umožniť autonómnosť kolektívneho vyjednávania, čiže zvýšiť pokrytie kolektívnymi zmluvami, a umožniť rýchlejší nárast predovšetkým nízkych miezd," opísal situáciu Kollár. Dodal, že európske odbory v tomto smere požadujú konvergenciu miezd jednak medzi jednotlivými krajinami, ako aj medzi rôznymi odvetviami, napríklad oblasť služieb verzus priemysel.