Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kollár: Odbory chcú presadiť iniciatívu na ochranu odborárskych práv

Na archívnej snímke prezident KOZ Jozef Kollár. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôležitá iniciatíva má zaistiť vyššiu ochranu odborárskych práv v EÚ.

Brusel 2. februára (TASR) - Európski odborári chcú v spolupráci s Európskym parlamentom (EP) presadiť záväznú iniciatívu pre vlády členských štátov EÚ o dodržiavaní základných sociálnych a odborárskych práv.

V rozhovore pre TASR to uviedol prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár počas dnešného zasadnutia riadiaceho výboru Európskej odborovej konfederácie (ETUC) v Bruseli.

Kollár upozornil, že pre európskych odborárov je dôležitý nový štart programu pre sociálny poriadok. Na tejto téme pracujú dve tematické skupiny, ktoré rokujú s Európskou komisiou o tom, ako v členských krajinách EÚ zabezpečiť efektívny a zmysluplný sociálny dialóg. Pripomenul, že v EÚ sú krajiny, kde sociálny dialóg nie je ideálny, alebo nefunguje, aj preto treba rokovať o novom programe pre štart sociálneho dialógu. Podľa jeho slov na Slovensku je sociálny dialóg na vyššej úrovni ako všeobecne v EÚ.

Veľmi dôležitá iniciatíva, ktorú pripravuje riadiaci výbor ETUC, je podľa Kollára snaha zaistiť vyššiu ochranu odborárskych práv v EÚ. "Sa stáva, že tam, kde máme pravicové vlády, že odrazu odborárske práva sú potláčané," skonštatoval Kollár. Aj preto je podľa neho významná iniciatíva, kde jednotlivé odborové centrály dostali za úlohu skontaktovať svojich národných poslancov z Európskeho parlamentu a spolu s nimi prerokovať výzvu, podľa ktorej vlády nebudú prijímať také zákony, ktoré by porušovali odborárske práva. Skôr naopak, aby tieto práva ochraňovali.

"Smerujeme k tomu, aby to neostalo iba na odporúčaní pre vlády jednotlivých členských štátov, ale aby to bolo prijaté aj Európskym parlamentom, čo by muselo byť záväzné pre krajiny EÚ," zdôraznil Kollár.

Ďalšia oblasť, kde sa snažia európski odborári presadiť svoje stanoviská, je v oblasti investícií, ktoré sa črtajú prostredníctvom investičného balíka predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Kollár upozornil, že ETUC má požiadavky, ktoré sa líšia od Junckerových predstáv, najmä v oblasti investícií do vytvárania nových pracovných miest.

Exekutíva EÚ podľa jeho slov rozpráva najmä o podpore pre mladých nezamestnaných, kým odborové centrály "bojujú" aj za skupinu nezamestnaných nad 50 rokov, ktorí takisto majú veľký problém uplatniť sa na trhu práce. Diskusie, ktoré vedú odborové zväzy s komisiou, sa týkajú presadenia celoeurópskeho návrhu na lepšie prerozdelenie financií z Junckerovho investičného balíka v prospech tvorby nových pracovných miest.