Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

KOLLÁR: Pre odbory je dôležitá aj konvergencia miezd v krajinách EÚ

Na archívnej snímke prezident KOZ Jozef Kollár. Foto: TASR - Michal Svítok

Taktiež téma vysielania pracovníkov do zahraničia je pre KOZ veľmi dôležitá, pretože je prvým predpokladom pre dosiahnutie a približovanie sa mzdovej úrovni ostatných krajín.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Pre odbory je okrem mobility pracovnej sily dôležitá aj konvergencia (približovanie) úrovne miezd pracovníkov v starých a nových členských krajinách Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes v Bratislave prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár na tlačovej konferencii v rámci mimoriadnej schôdze skupiny "Pracovníci" Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV).

"Budeme hľadať postupnosť, ako tento cieľ naplniť," povedal Kollár. Taktiež téma vysielania pracovníkov do zahraničia je pre KOZ podľa neho veľmi dôležitá, pretože je prvým predpokladom pre dosiahnutie a približovanie sa mzdovej úrovni ostatných krajín.

"Preto sme nesúhlasili s vystavením žltej karty tejto eurosmernici (o vysielaní pracovníkov). Snažíme sa vyrokovať s ministerstvom práce a vládou SR, aby sa tento postoj otočil, aj keď sa niektorým zamestnávateľom (takýto postoj) nepáči," poznamenal.



Slovensko je podľa jeho slov členom EÚ 12 rokov, členom eurozóny sedem rokov. "Sme súčasťou únie, máme práva aj povinnosti, fungujeme na spoločnom trhu. Máme však aj európske mzdy? Mzdová úroveň nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku či v Maďarsku je na míle vzdialená od západnej Európy. Zatiaľ čo ekonomické ukazovatele prekvitajú, mzdová úroveň ťahá za kratší koniec," podčiarkol Kollár vo svojom príhovore k zástupcom zamestnancov z celej EÚ, pôsobiacich v rámci skupiny "Pracovníci" EHSV.

"Musíme sa zaoberať otázkou voľného pohybu pracovnej sily, čo je pre nás kľúčové. Zároveň však musíme nájsť rozumnú mieru medzi požiadavkami zamestnancov a zamestnávateľov," doplnila k vysielaniu pracovníkov predsedníčka skupiny "Pracovníci" EHSV Gabriele Bischoff.