Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Komisár EÚ Dombrovskis ocenil Cyprus za ekonomické reformy

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Cyperská ekonomika opäť zaznamenáva rast, pritom krajina pred tromi rokmi takmer zbankrotovala. Zo záchranného programu by mali vystúpiť tento mesiac.

Nikózia 3. marca (TASR) - Podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis ocenil Cyprus za odhodlanie realizovať kľúčové ekonomické reformy a rýchly návrat k hospodárskemu rastu. Krajina by zo záchranného programu mala vystúpiť tento mesiac. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Dombrovskisa práve "dôsledná implementácia štrukturálnych reforiem" prispela k tomu, že cyperská ekonomika opäť zaznamenáva rast, pritom krajina pred tromi rokmi takmer zbankrotovala. Ako dodal po rokovaniach s cyperským ministrom financií Harrisom Georgiadisom, ekonomika Cypru by mala tento rok vzrásť o 1,5 %. Na budúci rok sa očakáva zrýchlenie rastu na 2 %.

Cypru bola finančná pomoc v objeme 10 miliárd eur schválená v marci 2013. Krajina musela požiadať o záchranný balík po tom, ako sa jej bankový sektor dostal pre vysokú previazanosť s gréckymi bankami do obrovských problémov.