Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Komisia kardinálov potvrdila odchod prezidenta vatikánskej banky IOR

Ettore Gotti Tedeschi Foto: TASR/AP

Fakt, že toto rozhodnutie prišlo až po viac ako týždni, vyvolal v talianskych médiách špekulácie o tom, že kardináli neboli jednotní v posudzovaní záležitosti.

Miláno/Vatikán 2. júna (TASR) - Odchod prezidenta vatikánskej banky IOR Ettoreho Gottiho Tedeschiho z funkcie potvrdilo príslušné kardinálske grémium. Informoval o tom dnes v Miláne vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Šéf banky, ktorému 24. mája vyjadrila dozorná rada nedôveru, v reakcii na túto skutočnosť rezignoval. Kardináli, ktorých komisii predsedal vatikánsky štátny tajomník (premiér) Tarcisio Bertone, vzali teraz tieto skutočnosti na vedomie, čo sa rovná ich potvrdeniu, zdôraznil hovorca.

Fakt, že toto rozhodnutie prišlo až po viac ako týždni, vyvolal v talianskych médiách špekulácie o tom, že kardináli neboli jednotní v posudzovaní záležitosti. Tá sa dáva aj do súvislosti s únikom dôverných vatikánskych materiálov, aj keď sa v oficiálnom zdôvodnení hovorí o nesplnení niektorých, mimoriadne dôležitých úloh šéfom vatikánskej banky.

Denník Corriere della Sera informoval, že dvaja z kardinálov boli proti uvoľneniu prezidenta IOR. Hovorca Svätej stolice však tieto špekulácie dementoval.

Podľa Lombardiho slov komisia kvôli zdvorilosti kontaktovala Gottiho Tedeschiho a písomne ho informovala, že doteraz ním riadenú finančnú inštitúciu povedie dočasne jej doterajší viceprezident, nemecký bankár Hermann Schmitz.