Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Komora potravinárov: Spotrebitelia by mali viac dbať na pôvod potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obchodovať s pokazeným brazílskym mäsom, s cieľom predávať ho spotrebiteľom v EÚ je podľa jej slov príkladom ľudského a obchodného hyenizmu a zároveň aj nebezpečného hazardu s ľudským zdravím.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým znepokojením vníma novú potravinovú kauzu súvisiacu s dovozom nebezpečného hydinového mäsa z Brazílie. Uviedla to dnes hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Obchodovať s pokazeným brazílskym mäsom, s cieľom predávať ho spotrebiteľom v členských krajinách EÚ, Slovensko nevynímajúc, je podľa jej slov príkladom ľudského a obchodného hyenizmu a zároveň aj nebezpečného hazardu s ľudským zdravím.

Pripomenula, že po oficiálnom laboratórnom potvrdení dvojitej kvality potravín je toto v krátkom čase už druhý veľký potravinový problém, ktorý sa bezprostredne dotýka aj slovenských zákazníkov. "SPPK preto vyzýva všetkých spotrebiteľov na Slovensku, aby boli veľmi obozretní pri nákupoch výrobkov z dovozu a neprestávali sledovať pôvod potravín," podčiarkla.

"Práve takéto nešťastné prípady hazardovania s ľudským zdravím opätovne potvrdzujú to, že musíme naďalej pozorne sledovať pôvod potravín na pultoch obchodov. Uvedomujeme si, že spotrebitelia sa pri kúpe orientujú aj podľa ceny potravín. Stále ich však nabádame, aby preferovali slovenské potraviny, vyrobené z bezpečných domácich surovín," zdôraznil predseda SPPK Milan Semančík.

V časoch potravinových škandálov môže byť podľa Holéciovej rizikové, ak do nákupných košíkov vkladáme mrazený výrobok, ktorý precestoval tisícky kilometrov cez polovicu zemegule, alebo kupujeme lacné potraviny neznámeho pôvodu. Cena, ktorú v budúcnosti v krajnom prípade môžeme zaplatiť za svoje poškodené zdravie, môže byť až príliš vysoká.

Hovorkyňa SPPK zdôraznila, že Slovensko nesmie byť potravinovým smetiskom Európy alebo sveta. Rovnako ani Slováci nie sú občania druhej kategórie, ku ktorým by mali smerovať pochybné a zdraviu nebezpečné výrobky. Na Slovensku vedia domáci potravinári vyrobiť vysokokvalitné a bezpečné potraviny, ktoré sú pod neustálou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a ktoré nenesú pachuť potravinových škandálov.

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná, za účasti ústredného riaditeľa ŠVPS SR Jozefa Bíreša v pondelok (27.3.) informovala, že brazílske mäso, ktoré nie je v poriadku, sa našlo pri kontrolách aj na Slovensku. Nedostatky sa v SR podľa nich našli u 17 druhov týchto (mäsových) potravín.

"ŠVPS pozastavila predaj 237 produktov a vykonala testy 82 vzoriek, pričom testy pokračujú aj naďalej. Ukázalo sa, že naša predvídavosť a snaha o ochranu spotrebiteľa bola oprávnená. Kontroly preukázali, že na Slovensku sa nachádzajú 2 výrobky brazílskeho pôvodu zapojené do škandálu, napriek tomu, že EÚ tvrdila, že takéto produkty v únii nie sú. Desať zo 66 senzorických vyšetrení nevyhovelo, išlo o kuracie pečienky. Päť zo 60 mäsových prípravkov, označených ako kuracie mäso taktiež nevyhovelo," priblížila Matečná.

Brazília je podľa MPRV najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri továrne.

Medzi obvinenými firmami je podľa MPRV aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa - spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca do hydinového mäsa primiešavali pre zisk aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.