Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Komunálna poisťovňa eviduje značné škody, rozsah ešte nie je konečný

Vrátnu dolinu postihla popoludní 21. júla 2014 zničujúca povodeň. Zničila cesty, brala autá a všetko, čo jej prišlo do cesty. Na snímke z 22. júla 2014 obec Terchová Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Likvidátori poisťovne dokážu určiť rozsah škôd, až keď voda po pár dňoch ustúpi.

Bratislava 25. júla (TASR) - Po vyčíňaní búrky v Žiline a okolí, na Kysuciach aj Orave sa ľudia snažia zachraňovať autá, nehnuteľnosti, nábytok, spotrebiče a ďalší hnuteľný a nehnuteľný majetok.

Klienti Komunálnej poisťovne už postupne nahlasujú škody spôsobené povodňou na severe Slovenska, ale poisťovňa najväčší nápor očakáva až v priebehu budúceho týždňa, keď voda ustúpi. V prípade motorových vozidiel najčastejšie zaznamenali zaplavené a stromom zavalené autá. Pri majetku došlo k poškodeniu prívalovým dažďom alebo k následnému zatopeniu. Boli zatopené rodinné domy, priestory firiem ale aj priestory miest a obcí vrátane nemocníc, škôl a pod.

Likvidátori poisťovne dokážu určiť rozsah škôd, až keď voda po pár dňoch ustúpi. Po povodni sa najčastejšie vyskytujú zaplavenia nehnuteľností, poškodenie omietok, niekedy aj podlahové krytiny, nasiaknutie stien vodou, nános bahna, zatopenie domácich vodárničiek (čerpadlá), v niektorých prípadoch môže dôjsť aj k porušeniu izolácie domov. Postrachom býva aj vysoká hladina spodnej vody. Okrem zaplavených studní vytápa aj pivnice a suterény domov, ktorým následne vlhnú steny.

Ak povodeň bezprostredne po vyliatí nezasiahla dom, ešte to nemusí znamenať koniec rizika. Dozvukmi povodní v blízkom okolí, kde sa voda rozliala, býva spodná voda. V prípade vyrazenia spodnej vody v dôsledku záplav je potrebné čerpadlom odčerpávať vodu a tiež zabezpečiť plný prietok odvádzacieho potrubia kanalizácie. To znamená odstrániť nánosy alebo zvyšky nečistôt. Inak by sa voda hromadila a nestíhala odtekať cez zvody. Poisťovňa uhradí aj náklady vynaložené za dezinfekčné prostriedky, ktoré sú nutné na odstránenie škôd po záplavách.