Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fiat Chrysler Automobiles dosiahol v decembri nárast predaja v USA

Ilustračná kombosnímka Foto: TASR/AP

K tomuto výsledku pomohol automobilke najmä veľký dopyt po Jeepoch.

Detroit 5. januára (TASR) - Automobilový koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaznamenal vlani v decembri výrazný nárast predaja, medziročne o 13 %. K tomuto výsledku pomohol automobilke najmä veľký dopyt po Jeepoch. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

FCA v decembri predal na americkom trhu 217.527 osobných a ľahkých nákladných áut, o 13 % viac ako vlani. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg však predpovedali automobilke ešte lepší výsledok, a to zvýšenie predaja v USA o 19 %.

Z údajov FCA ďalej vyplýva, že dopyt po jej modeloch Jeep v USA v decembri vzrástol medziročne o 42 % na 89.654 kusov, pričom najviac išli na odbyt modely Cherokee a Grand Cherokee.

Američania začali znova vo väčšej miere nakupovať tzv. pickupy a SUV modely. Dôvodom sú nízke ceny benzínu, lacné úvery, čoraz väčšie zľavy a vytrvalé zlepšovanie situácie na trhu práce.

Za celý rok 2015 sa predaj Jeepov v USA zvýšil o 25 % na 865.028 kusov.

Aj Nissan hlási za december mimoriadne dobrý výsledok v USA. Podľa predbežných údajov jeho odbyt na americkom trhu v poslednom mesiaci minulého roka stúpol o 19 % a prekonal odhady analytikov, ktorí počítali so 16-% nárastom predaja.

Odborníci predpovedajú, že celkový predaj áut v USA sa v roku 2015 opäť zvýšil, už šiesty rok po sebe, čo je najdlhšie obdobie vytrvalého rastu od druhej svetovej vojny.