Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Koncern GSK kúpi podiel Novartisu v spoločnom podniku za 13 mld. USD

GlaxoSmithKline Foto: TASR/AP

Britský koncern len minulý týždeň oznámil, že sa nebude uchádzať o podobnú divíziu spotrebnej medicíny amerického farmakoncernu Pfizer.

Londýn/Bern 27. marca (TASR) - Britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline (GSK) kúpi podiel švajčiarskej firmy Novartis v spoločnom podniku Consumer Healthcare zameraného na oblasť zdravia spotrebiteľov. Za 36,5-% podiel Novartisu v spoločnom podniku zaplatí okolo 13 miliárd USD (10,47 miliardy eur) v hotovosti.

Britský koncern len minulý týždeň oznámil, že sa nebude uchádzať o podobnú divíziu spotrebnej medicíny amerického farmakoncernu Pfizer. Namiesto toho prevezme plnú kontrolu nad spoločným podnikom s firmou Novartis, pod ktorý patria produkty ako zubná pasta Sensodyne, liek Panadol, gél Voltaren či náplasti Nicotinell na odvykanie od fajčenia. Spoločný podnik vykázal za minulý rok tržby za takmer 9 miliárd eur.

Ako uviedla šéfka GSK Emma Walmsleyová, prevzatie kontroly nad divíziou spotrebnej medicíny by malo podporiť upravený zisk a urýchliť tak úsilie firmy zlepšiť celkové výsledky. Transakciu ešte musia schváliť regulačné úrady a ak sa tak stane, dokončená by mala byť v priebehu 2. štvrťroka.

(1 EUR = 1,2411 USD)